Pravá jihočeská kulajda s vejcem

Recept na vynikající rychlou polévku.


4.662x
60 min
9×

Postup přípravy

Čerstvé houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list. Vody nedáváme příliš, polévka by měla zůstat hustá. Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme.

Podle chuti pak kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka provoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná. V tomto případě to byla porce pro 2, ale vy si udělejte klidně plný hrnec.

Pravou jihočeskou kulajdu s vejcem podáváme s čerstvým chlebem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pravá jihočeská kulajda s vejcem

Zpět na recept