Tradiční kulajda

Pokud máte hříbky, neváhejte a vyzkoušejte tento recept na tradiční kulajdu. Vydatná polévka vás nejen zasytí, ale také prohřeje v sychravých podzimních dnech.


4.47x
35 min

Postup přípravy

Sušené houby nakrájíme na malé kousky, vložíme do menšího hrnku, zalijeme horkou vodou a necháme luhovat klidně i pár hodin.

Do hrnce dáme dvě lžíce másla, nadrobno nakrájenou cibulku, čerstvé houby, kmín, nové koření a orestujeme. Zaprášíme lžící hladké mouky, promícháme a zalijeme houbami namočenými ve vodě, včetně výluhu. Přídáme bobkový list, sůl, pepř, jednu nastrouhanou bramboru a zbytek nakrájíme na menší kostky a dolijeme vývarem či vodou. Vaříme zhruba 10 - 15 minut, dokud brambory nejsou téměř měkké. Čas využijeme k uvaření vajec natvrdo.

Poté přilijeme do kulajdy smetanu, promícháme a chvíli provaříme. Pokud je polévka příliš vodová, rozmícháme předem ve smetaně lžíci hladké mouky a teprve provaříme. Zároveň vylovíme i kuličky nového koření a bobkový list. Pokud jsou již brambory měkké, polévku odstavíme, přidáme pár kapek citronové šťávy, promícháme, ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem.

Vejce uvařená natvrdo nakrájíme nadrobno, kopr nasekáme a vmícháme do polévky.

Tradiční kulajdu při servírování doplníme vejcem a můžeme ozdobit snítkou kopru.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční kulajda

Zpět na recept