600 ml | vývar | |
2 ks | vejce | |
2 lžíce | máslo | |
4 ks | brambory | |
1 ks | cibule | |
3 ks | nové koření | |
1 lžíce | hladká mouka | |
200 ml | smetana ke šlehání | |
1 hrst | sušené houby | |
100 g | houby čerstvé | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
kmín | ||
kopr | ||
bobkový list | ||
mletý pepř | ||
citronová šťáva |
Sušené houby nakrájíme na malé kousky, vložíme do menšího hrnku, zalijeme horkou vodou a necháme luhovat klidně i pár hodin. Do hrnce dáme dvě lžíce másla, nadrobno nakrájenou cibulku, čerstvé houby, kmín, nové koření a orestujeme. Zaprášíme lžící hladké mouky, promícháme a zalijeme houbami namočenými ve vodě, včetně výluhu. Přídáme bobkový list, sůl, pepř, jednu nastrouhanou bramboru a zbytek nakrájíme na menší kostky a dolijeme vývarem či vodou. Vaříme zhruba 10 - 15 minut, dokud brambory nejsou téměř měkké. Čas využijeme k uvaření vajec natvrdo. Poté přilijeme do kulajdy smetanu, promícháme a chvíli provaříme. Pokud je polévka příliš vodová, rozmícháme předem ve smetaně lžíci hladké mouky a teprve provaříme. Zároveň vylovíme i kuličky nového koření a bobkový list. Pokud jsou již brambory měkké, polévku odstavíme, přidáme pár kapek citronové šťávy, promícháme, ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem. Vejce uvařená natvrdo nakrájíme nadrobno, kopr nasekáme a vmícháme do polévky. Tradiční kulajdu při servírování doplníme vejcem a můžeme ozdobit snítkou kopru.
Zahřejte se poctivou polévkou: 6 nejlepších receptů na bramboračku, zelňačku i kulajdu
Přišly mrazivé dny a určitě také pociťujete, jak důležité je se v těchto dnech zahřát. Při volbě pokrmů nemůžete šlápnout vedle, když sáhnete po vydatné domácí polévce. Máme pro vás perfektní recepty z brambor, hub a zelí - surovin, které si teď tělo žádá nejvíce.
Recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem
Dnes se naučíme klasickou českou polévku - kulajdu, kterou vylepšíme smetanou a silným kuřecím vývarem. Hub jsou již plné lesy, ale pokud na sbírání nemáte čas, nevadí, použít můžete i sušené. Vše podle podrobného FOTORECEPTU.
Recept na italské hříbkové risotto krok za krokem
Recept na tradiční italské risotto, které není vůbec suché. Navíc využijete nasbírané hříbky.