Tradiční kulajda

Pokud máte hříbky, neváhejte a vyzkoušejte tento recept na tradiční kulajdu. Vydatná polévka vás nejen zasytí, ale také prohřeje v sychravých podzimních dnech.


4.47x
35 min

Ingredience

600 mlvývar
2 ksvejce
2 lžícemáslo
4 ksbrambory
1 kscibule
3 ksnové koření
1 lžícehladká mouka
200 mlsmetana ke šlehání
1 hrstsušené houby
100 gčerstvé houby

podle chuti

sůl
kmín
kopr
bobkový list
mletý pepř
citronová šťáva

Postup přípravy

Sušené houby nakrájíme na malé kousky, vložíme do menšího hrnku, zalijeme horkou vodou a necháme luhovat klidně i pár hodin.

Do hrnce dáme dvě lžíce másla, nadrobno nakrájenou cibulku, čerstvé houby, kmín, nové koření a orestujeme. Zaprášíme lžící hladké mouky, promícháme a zalijeme houbami namočenými ve vodě, včetně výluhu. Přídáme bobkový list, sůl, pepř, jednu nastrouhanou bramboru a zbytek nakrájíme na menší kostky a dolijeme vývarem či vodou. Vaříme zhruba 10 - 15 minut, dokud brambory nejsou téměř měkké. Čas využijeme k uvaření vajec natvrdo.

Poté přilijeme do kulajdy smetanu, promícháme a chvíli provaříme. Pokud je polévka příliš vodová, rozmícháme předem ve smetaně lžíci hladké mouky a teprve provaříme. Zároveň vylovíme i kuličky nového koření a bobkový list. Pokud jsou již brambory měkké, polévku odstavíme, přidáme pár kapek citronové šťávy, promícháme, ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem.

Vejce uvařená natvrdo nakrájíme nadrobno, kopr nasekáme a vmícháme do polévky.

Tradiční kulajdu při servírování doplníme vejcem a můžeme ozdobit snítkou kopru.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční kulajda

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká