Dobrá jihočeská kulajda

Tradiční jemně kyselá smetanová polévka s brambory. Recept na rychlou a chutnou večeři.


3.511x
30 min

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno a syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Na lžíci sádla osmažíme pokrájenou cibulku, do které po zpěnění přidáme pokrájené brambory a krátce osmažíme. Když začne cibulka tmavnout, zalijeme vše převařenou horkou vodu a za občasného míchání krátce povaříme.

Během varu přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, trochu tymiánu a jednu rozkrojenou cibuli. Když jsou brambory skoro měkké, rozklepneme do hrnce vejce a necháme je ve vroucí vodě srazit. Nakonec za stálého míchání zalijeme vše zakysanou smetanou, ve které jsme předem rozšlehali asi dvě lžíce hladké mouky.

Jihočeskou kulajdu dochutíme solí a octem a podáváme nejlépe s chlebem. Obměnou možno přidat na kostičky pokrájenou uzeninu a předem namočené sušené houby, které necháme v polévce společně s brambory povařit, nebo také nasekaný kopr.
user-icon

autor Karel


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dobrá jihočeská kulajda

Zpět na recept