Dobrá jihočeská kulajda

Tradiční jemně kyselá smetanová polévka s brambory. Recept na rychlou a chutnou večeři.


3.511x
30 min

Ingredience

2 lžičkysůl
2 ksvejce
1 lžíceocet
2 ksbrambory
2 kscibule
1 lžícesádlo
2 ksbobkový list
5 kuličeknové koření
2 lžícehladká mouka
1 kelímekzakysaná smetana
0.5 lžičkysušený tymián
10 kuličekcelý černý pepř

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno a syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na lžíci sádla osmažíme pokrájenou cibulku, do které po zpěnění přidáme pokrájené brambory a krátce osmažíme. Když začne cibulka tmavnout, zalijeme vše převařenou horkou vodu a za občasného míchání krátce povaříme. Během varu přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, trochu tymiánu a jednu rozkrojenou cibuli. Když jsou brambory skoro měkké, rozklepneme do hrnce vejce a necháme je ve vroucí vodě srazit. Nakonec za stálého míchání zalijeme vše zakysanou smetanou, ve které jsme předem rozšlehali asi dvě lžíce hladké mouky. Jihočeskou kulajdu dochutíme solí a octem a podáváme nejlépe s chlebem. Obměnou možno přidat na kostičky pokrájenou uzeninu a předem namočené sušené houby, které necháme v polévce společně s brambory povařit, nebo také nasekaný kopr.
user-icon

autor Karel

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Dobrá jihočeská kulajda

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena