Kulajda od Richarda

Recept na výbornou kulajdu pro všechny milovníky hub a houbaření.


4.677x
45 min
8×

Postup přípravy

Hřiby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky.

Houby i brambory vaříme v mírně osolené a okořeněné vodě s kostkami zeleninového a houbového bujonu. Když brambory změknou, přilijeme mléko, přidáme zakysanou smetanu (lze vynechat, ale není to ono) rozkvedlanou s hladkou moukou a mlékem, řádně promícháme a krátce povaříme.

Pokud je třeba, polévku dosolíme, dokořeníme, okyselíme opatrně octem a přidáme nasekaný kopr. Do pravé jihočeské kulajdy patří tzv. zastřená vejce a někdo dává nasekaná vařená vejce, ale i bez nich je kulajda skvělá.

Kulajdu od Richarda podáváme podle chuti s krajícem chleba, s pečivem, ale klidně i jen tak samotnou.

Poznámka: Kdo nechce použít bujon a má čas na zdlouhavější přípravu, použije zeleninový a houbový vývar.

Další recepty na kulajdu najdete zde

Úvodní foto: Shutterstock.com


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kulajda od Richarda

Zpět na recept