Kulajda od Richarda

Recept na výbornou kulajdu pro všechny milovníky hub a houbaření.


4.678x
45 min
8×

Ingredience

1-2 lžíceocet
5 ksbrambory
1 lmléko
2 lvoda
1 hrsthřiby
2 lístkybobkový list
4 kuličkynové koření
3 lžícekysaná smetana
3 lžícehladká mouka
0.5 lžičkymletý kmín
1 kostkazeleninový bujon
1 kostkahoubový bujon
4 kuličkycelý černý pepř
3 lžícečerstvý kopr

podle chuti

sůl

Postup přípravy

Hřiby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Houby i brambory vaříme v mírně osolené a okořeněné vodě s kostkami zeleninového a houbového bujonu. Když brambory změknou, přilijeme mléko, přidáme zakysanou smetanu (lze vynechat, ale není to ono) rozkvedlanou s hladkou moukou a mlékem, řádně promícháme a krátce povaříme. Pokud je třeba, polévku dosolíme, dokořeníme, okyselíme opatrně octem a přidáme nasekaný kopr. Do pravé jihočeské kulajdy patří tzv. zastřená vejce a někdo dává nasekaná vařená vejce, ale i bez nich je kulajda skvělá. Kulajdu od Richarda podáváme podle chuti s krajícem chleba, s pečivem, ale klidně i jen tak samotnou. Poznámka: Kdo nechce použít bujon a má čas na zdlouhavější přípravu, použije zeleninový a houbový vývar. Další recepty na kulajdu najdete zde Úvodní foto: Shutterstock.com


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Kulajda od Richarda

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena