Připravuje se z opražených čajových lístků. Vůně čaje připomíná vůni čerstvého sena.
Lísky a snítky konopí se spaří vodou a následně nápoj nechá zkvasit.
Jedná o složitou francouzskou omáčku. Základem je omáčka z drůbežího vývaru a rajského protlaku, telecí šťávou, dokončená vínem Madeira. Je zjemněná máslem s vložkou lanýžů.
Slavnostní tabule se zasedacím pořádkem, slavnostním zahájením, přípitky. Typické jsou společné příchody a odchody obsluhujících.
Pojem vznikl z francouzského slova "Barriére" - ohraničené místo). Pochází ze 16. století. Dnes se jedná o určité středisko s denním nebo nočním provozem.
Anglický výraz pro pečení masa na otevřeném ohni (rozpálené desky umístěné při stole), nebo na tepelném zdroji opatřeném pletivem.
Na plátky nakrájená slanina.
Způsob přípravy masa. Maso se obalí nejčastěji tenkými plátky slaniny, která zabrání vytékání šťávy a ztráty aroma masa.
Jedná se o oloupané brambory, částečně uvařené v masovém vývaru, následně osušeny, pak prudce osmažené na másle a pokapané okořeněným octem.
Jedná se o látky, které potravinám udělují nebo rekonstruují barvu. Bez nich by mohla být potravina zeslabena nebo poškozena během výroby. Barviva jsou ale také látky, které se získají chemickou syntézou z potravin a dalších přírodních složek. To má za následek oddělení barevné látky. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Basmati se také říká "princezna mezi rýžemi". Je to proto, že se jedná o vůbec nejjemnější druh rýže vůbec. Basmati se pěstovala na úpatí Himalájí. Roste kromě Indie také v Pákistánu a Íránu, kde vždy jeden rok "stárne", aby se rozvinula její plná vůně s oříškovým nádechem. Jedná se dlouhozrnnou rýži s jemnou a neopakovatelnou chutí a jemnou oříškou příchutí. Svou bílou barvu basmati získává odstraněním slupky a následným leštěním. Basmati se používá především v typických indických jídlech.
Basturma je arménský šašlik ze svíčkové. Je ochucen hlavně česnekem a kajenským pepřem.
Batáty jsou nazývané také sladké brambory. Jedná se o kořenové hlízy povijnice jedlé a jsou vřetenovitého tvaru. Obsahují cukr a škrob. V tropických oblastech nahrazují brambory.
Z bazalky obvykle používáme oválné lístky a to jak celé, tak sekané, drcené nebo trhané. Stonky nepoužíváme. Bazalka má aromatickou vůni po mentolu. Chuť je jemně kořeněná až palčivá. Lístky používáme čersvé nebo sušené. Také můžeme použít části květů.
Holandská omáčka ochucená přídavkem octového výluhu z bylinek, šalotky a česneku.
Druh mladého, svěžího, francouzského vína nafialovělé barvy, které pochází z vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon. Víno se začíná prodávat každý rok vždy 3. čtvrtek v listopadu. Tento den je ve Francii nazýván den Beaujolais. Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 - 13 °C.
Becherovka je původní karlovarská lihovina hořké bylinné chuti. Původní likér byl vyráběn přímo z bylin. Nyní se vyrábí z pravého bylinného extraktu. Původní recept na Becherovku z roku 1866 byl složen výhradně z bylin a drog. Becherovka bývá mírně přislazena. Obsah cukru se pohybuje mezi 6 - 9 %. Becherovka má nažloutlou až žlutozelenou barvu. Becherovka se s oblibou konzumuje samotná, ale bývá součástí mnoha koktejlů a drinků. Nejznámějším je snad Beton, ve kterém se míchá Becherovka, citronová šťáva a tonik.
Druh steaku, který se připravuje výhradně z vyzrálé svíčkové.
Nápoj podávaný před jídlem.
Drahý francouzský likér světové pověsti. Benedictine se odedávna vyrábí podle tajného receptu tamními klášterními mnichy. Přestože je původní znění receptu bedlivě střeženo, snaží je jiní výrobci likér Benedictine napodobovat. Většinou je to ale se značně finančním nákladem a malým úspěchem. Navíc je značka Benedictine pečlivě chráněna a zneužití se přísně trestá. Likérové "napodobeniny" tohoto druhu se tudíž vyskytují pod názvy, které připomínají původ slavného likéru jako "Klášterní tajemství", "Klášterní likér", "Nuncius". Pravý Benedictine je mírně nahořklé a bylinné chuti. Má zlatožlutou barvu. Benedictine se používá jako žaludeční lék, ale i k přípravě nejrůznějších koktejlů.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena