Beriberi je vážná nemoc. Je způsobena nedostatkem vitamínu B1. Způsobuje obrnu dolních končetin, zažívací problémy, srdeční problémy. Projevem jsou časné deprese a brnění dolních končetin.
Jemná smetanová omáčka, kterou měl v oblibě finančník a labužník markýz de Nointel neboli Louis de Béchamel. Omáčka se dodnes používá k zeleninovým nebo masovým pokrmům nebo při zapékání. Základ omáčky tvoří jíška z másla a na něm opražené hladké mouky. Do základu se přidá mléko a omáčka se vaří do zhoustnutí. Nakonec se omáčka lehce osolí a okoření čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Často jsou za bešamel/bešamelové omáčky mylně označovány omáčky, jejichž základ také tvoří světlá jíška, ale místo mléka se základ ředí vývarem. Takové omáčky se nazývají Velouté.
Beton je název drinku, kde se podle receptury smíchají 4 cl Becherovky 1 cl citronové šťávy a asi 20 cl toniku. Vše se nalije na ledovou drť. Celý koktejl se ozdobí plátkem citronu a beton se ihned podává.
Omáčka pochází z Francie z údolí Loiry, ve volném překladu světlé máslo. Skládá se z másla, bílého vína, vinného octa a bílého pepře.
Označuje barvu nápojů - bílý.
Jedná se steak z plátku z tzv. palce nebo středu ze svíčkové o váze 150 - 200 g.
Maďarské červené kvalitní víno s jemnou příchutí tříslovin.
Bílý chřest patří mezi nejjemnější zeleninu. Díky složitosti při pěstování patří tento chřest mezi finančně náročnější lahůdky.Prvotřídní chřest musí mít silné, rovné a nepoškozené výhonky. Jejich délka se pohybuje mezi 17 - 22 cm. Tenčí výhonky jsou silnější a taky chuťově méně výrazné a lahodné. Také při jejich zpracování vzniká více odpadu.Čerstvý bílý chřest můžeme skladovat až 3 dny v lednici, ale musí být zabalený do navlhčené utěrky.Více se o chřestu dozvíte v našem dvoudílném článku Chřest se vrací do českých kuchyní a Lahodný chřest 2.díl.
Neboli sušenka. Jedná se o francouzské jemné pečivo z piškotového nebo naopak trvanlivého těsta.
Plochá tenká sušenka nebo koláček, který se peče dvakrát.
Středisko veřejného stravování sloužící k rychlému občerstvení.
Definuje chuť nápojů - hořký.
Blachan (také jako trassi, terasi) není koření, jak se většina lidí mylně domnívá. Jedná se tuhou pastu připravovanou z kvašených krevet. Pasta se používá hlavně v asijských kuchyních. Před vlastním zpracováním je blachan třeba tepelně zahřát. Většinou se smaží přímo s jídlem. Pokud ale není jako přímá součást jídla, musí se blachan "povařit". Nejlepší je zabalit blachan do alobalu a zahřívat jej na suché pánvi bez oleje asi 4 - 5 minut, pouze na mírném plameni.
Spaření potravin ve vroucí vodě. Tímto způsobem se uvolní chuť, uchová barva a zničí bakterie, některé potraviny také zbělí a změknou.
Blincesy, to jsou jemné a tenké židovské palačinky. Připravují se z bramborové mouky a pečou se pouze z jedné strany. Připravují se nasladko. Usmažené palačinky se před srolováním se dají naplnit čímkoliv. Oblíbenou náplní je tvarohová, ovocná, zeleninová i houbová. Srolované blincesy se poskládají do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a pečou se v troubě dozlatova.
Ruský starobylý lidový pokrm , který připomíná české lívance, ale připravuje z různých druhů mouky - žitné i pšeničné, ječné, jáhel, pohanky i krupice. Podává se se solenou či uzenou rybou, kaviárem a kyselou smetanou.
Blutwurst (Schwarzwurst) je jako naše jelito, jenže německé. Blutwurst se vyrábí z vepřového masa, typického koření a vepřové krve. Jelito se má typicky krvavou až hnědou barvu. Upravuje se stejně jako naše jelita - vařením, pečením, uzením nebo smažením.
BMI je celosvětově používaná anglická zkratka - body mass index. Používá se pro správné tělesné hmotnosti muže a ženy.Vzorec pro výpočet BMI je hmotnost v kilogramech dělená výškou v metrech umocněnou na druhou.Normální BMI je u žen v rozmezí 19 - 24, u mužů 20 - 25. Tyto údaje se samozřejmě mohou lišit.Svůj BMI index můžete vypočítat pomocí jednoduché kalkulačky BMI.Více se o BMI dozvíte v našem článku Proč kilogramy přibývají?.
Bo cha dum je tradiční vietnamský pokrm, který se vyrábí z mletého hovězího masa, jidášova ucha a oblíbených skleněných nudlí. Ze surovin se vymíchá masová směs, ze které se tvoří větší koule. Připravené koule se vaří v páře.
Jedná se o sušené lístky vavřínu. Čerstvé listy některých druhů jsou jedovaté. Listy jsou krátké, světle zelené až zahnědlé barvy. Dá se koupit celý i mletý, avšak mletý rychle ztrácí aroma.Čerstvé listy jsou tmavě zelené, kožovité a na povrchu lesklé. Kvalitní sušené listy mají světlezelenou barvu a nežádoucí jsou na ních jakékoliv barevné skvrny. Sušené listy se k nám nejčastěji dováží z Řecka, Itálie a Španělska. Celosvětově největším producentem je Turecko.Bobkový list chutná trpce a je velice aromatický. Tyto vlastnosti se sušením částečně eliminují. Hořkost bobkového listu se báječně doplňuje s kyselými potravinami, neváhejme ho tedy v malém množství přidat ke kyselému zelí či do láku okurek. Dále se hodí ke tmavým omáčkám, zvěřině a rybám. Skvěle s ním ochutíme i pokrmy z brambor a veškeré luštěniny. Při ochucování pokrmu tímto kořením však platí, že méně je více. Také pamatujme, že ho do jídla přidáváme až těsně před dokončením, protože dlouhým vařením hořkne.Více se o bobkovém listu, jeho dalším využití a kuchyňském zpracování, dozvíte v našem článku Bobkový list.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena