Sherry je posílené víno vyráběné z bílých hroznů pěstovaných ve španělské Andalusii na území vymezeném trojúhelníkem mezi městy Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. Toto vymezení původu (Denominación de Origen, zkratka D. O.) vzniklo už v roce 1933 a bylo tak prvním oficiálním denominación (označením původu) vína ve Španělsku. Přesný název denominace je „Jerez-Xeres-Sherry“. Všechna vína označená těmito názvy tedy musí podle zákona pocházet z tohoto regionu. Sherry zraje v sudech 3 - 7 let.
Jedná se o koncentrovaný roztok cukru a vodu s ovocnou příchutí. Sirupy se používají k vaření, do míchaných nápojů a do moučníků ve sladké kuchyni
Sklo vzniká při velmi vysokých teplotách úplným roztavením surovin na jednolitou "kapalinu". Ta se následně vytvaruje do požadovaného tvaru a ochladí do stavu, aniž dojde ke krystalizaci. Sklo patří k nejpoužívanějšímu kuchyňskému nádobí a také při nákupu a uchování tekutin - nápojů.
Sklokeramika se vyrábí stejným způsobem jako sklo. Obsahuje však jiné suroviny a v tuhém stavu vzniká určitý podíl krystalů. Sklokeramika se začíná dostávat do popředí hlavně především kvůli jednoduchosti zapékání pokrmů, ale také protože je sympatičnější než obyčejné sklo.
Sušená vnitřní kůra korkového skořicovníku. Má výraznou, ale příjemnou vůni a mírně palčivou chuť. Je i léčivá, vyrábí se z ní silice, tinktury, olej. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení.
Škrob je prášek, který se získává izolací škrobnatých surovin ze surovin a to především rostlinného původu.
Základní surovina pro výrobu piva (naklíčené obilky ječmene).
Slanina se vyrábí převážně z vepřového bůčku, kýty nebo hřbetu. Dá se naložit nebo udit. Dobrá slanina je pevná, ne moc mastrná, chutná po mase a po soli chutná až nakonec. Slanina se skvělá v kombinaci se sušenými švestkami.
Slávky jsou základem pro mnohá jídla s mořských plodů ve španělské, portugalské, francouzské, holandské, belgické a italské kuchyně. Jejich chuť je zvláštně kořenitá. Obsahují málo kalorií, minerální soli, železo, vitamíny A, B, C, D a bílkoviny. Podávají se bez i s lasturou. V Evropě se jich ročně spotřebuje přibližně 100 tisíc tun.
Tato mořská ryba se vyskytuje ve vodách Atlantského oceánu. Je to nejrozšířenější druh ryby na zemi v mořích. Sleď dosahuje průměrné délky 45 cm a jeho maso je zdravé a dá se dá různými způsoby upravovat. Průměrná hmotnost jedné ryby je 0,5 kg.
Koncentrovaná smetana obsahující vyšší podíl tuku z mléka, ale stále ještě ve formě více méně tekuté emulze - malých vzájemně izolovaných kapiček tuku v podmáslí. V obchodech dostaneme šlehačku s obsahem tuku od 30% do 40%. Šlehačku využíváme téměř všude, od zahušťování polévek, omáček, přes sladkou kuchyni až ke zdobení pokrmů. Šlehačku šleháme opatrně, na nejnižším stupni, abychom ji neztloukli.
Koláče a zákusky z křehkého těsta musíme předpéci naslepo bez náplně, aby se těsto nerozmočilo. Těsto se dá do formy, vyloží se papírem na pečení a zatíží se suchými luštěninami, dno je potom hezky rovné.
Slingy jsou podobné Collinsům. V baňaté sklenici rozpustíme 3 lžičky cukru v troše vody, přidáme led, 2 lžičky sirupu Grenadine, 2 cl citrónové šťávy a dolijeme vodou, minerálkou nebo tonicem.
Destilát získaný vypálením sliv - přezrálých švestek.
Šmakoun je proteinový plátek vyráběný českou firmou. Vyrábí se ze slepičích bílků, je mírně ochucený a chutí připomíná uvařený bílek. Když se správně okoření, chutná dokonce jako drůbeží maso. V kuchyni s ním zacházíme jako s masem. Do pokrmů ho můžeme podávat až ke konci vaření. Má nízký obsah tuku (0,2g /100 g), neobsahuje žádné sacharidy a pro diety je nadmíru vhodný i pro nízký obsah kalorií.
Anorganický sklovitý povlak, který je nataven na kov při teplotě nad 500 °C.
Jihočeské jídlo z čerstvých hub a vajec.
Středisko rychlého občerstvení poskytující především stravovací služby.
Lidově kořalka, pálenka, likér.
Jsou to barové nápoje se sodou, podávají se i jako aperitiv. Určitě znáte whisky a soda, můžeme je připravit i z becherovky, rumu, brandy v kombinaci s tonikem nebo minerálkou.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena