Druh plněných těstovin ve tvaru kloboučků.
Je italská káva připravená jako espresso. Podává se ale se šlehačkovou pěnou z vařícího mléka a posypené kakaovým práškem nebo skořicí.Někdy je zahřáté mléko přidáno až do hotové kávy.
Se dá nazvat vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno za syrova v souvislé vrstvě a ochuceno nebo doplněno studenou omáčkou či olejem.
Tvrdý středně tučný sýr z kravského mléka ze severní Itálie s jemnou chutí.
Ohnivzdorná porcelánová nádoba, miska nebo pánev pro pečení a současně i servírování.
Cassabanana (sikana nebo také muškátová okurka )je ovoce z rostliny Sicana odorifera, která roste ve Střední Americe. Cassabanana se velmi podobá tlusté a velké okurce a výjimečně hladkou a lesklou slupkou. Ta může být až černá, purpurová nebo červená. Poživatelná dužina má naopak barvu žlutou až lehce oranžovou a melounovou vůní i chutí. Cassabanana můžeme konzumovat jako obyčejné ovoce. Dá se z nich ale připravit i džem nebo se může přidat do sladkých i slaných porkmů.
Cassareep je koření používané v karibských kuchyních. Není sypké. Má táhlou, jakoby sirupovou konzistenci. Cassareep se připravuje vařením šťávy z rostliny kasava, surového třtinového cukru a další směsi koření. Cassareep se používá k ochucování mas, omáček a dalších dobrot.
Cassata je mražený sicilský dezert, který se připravuje při slavnostních příležitostech, jako jsou Vánoce, Velikonoce nebo svatební hostiny. Cassata se připravuje v obdélníkové formě. Do ní se vloží piškotové řezy přelité likérem - nejčastěji curaccao nebo maraschino. Pak se do formy rozprostře riccota, kandované ovoce a nakonec se povrch ozdobí čokoládovými hoblinkami. Připravená cassata se pořádně vychladí. Pak se nakrájí a zdobí se marcipánem a šlehačkou. Podobným způsobem se připravuje i cassata ze zmrzliny - riccota se nahradí několika druhy zmrzliny s oblíbenými příchutěmi.
Klasické jídlo z Francie z regionu Languedoc. Obsahuje bílé fazole a různá masa (uzenky, vepřové, kačení a husí maso). Jejich kombinace se odlišují podle oblastí. Cassoulet se vaří na velmi mírném ohni a velmi dlouho a pomalu, aby se docílilo harmonické chuti.
Typická tlaková měděná nádoba, ve které se připravuje stejnojmenná hustá polévka z ryb a mořských plodů.
Chatni, chutney a česky čatní nebo také čatný je vlastně zvýrazňující omáčka nebo dochucovací doplněk. Čatní se podává především k masu a většinou stačí lžička nebo dvě. Často se přirovnává k salse z latinské kuchyně, nebo omáčkám z evropské kuchyně. Originální chutney z Indie bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření. Během koloniální éry Britové přivezli chutney na svůj ostrov a odtamtud se chutney rozšířilo i do ostatních britských kolonií včetně jižní Afriky a karibských ostrovů. Během této dlouhé cesty nezůstal základní koncept tohoto pokrmu nezměněn. Britové přijali za své mangové chutney a na originální receptury docela zapomněli. Britské mangové chutney se často označuje názvem čatní Majora Greye. Major Grey byl pravděpodobně mýtický koloniální oficír, který miloval čatní.Dnešní komerčně vyráběná čatní jsou v Británii stále velmi populární. Obvykle je čatní vyráběno z manga, jablek, hrušek. Podle původního receptu se však chutney připravuje tak, že se ovoce, cibule a hrozinky zvolna vaří s octem, hnědým cukrem a kořením po dobu nejméně dvou hodin.Více se o čatní-chutney dozvíte v našem článku Chutney - čatní.
Cavatappi jsou klasické těstoviny, které mají podobu spirálek. Uvnitř jsou duté. Jsou skvělé jako příloha k omáčkám. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Krátké těstoviny se stočenými okraji.
Je naprostou jedničkou mezi tvrdými sýry. Originální název je Cheddar. Z původního kozího a ovčího mléka se přešlo na výrobu z kravského mléka. Zajímavostí je, že tento sýr má svou originální chuť pouze tehdy, je-li vyráběn z mléka tvou plemen krav. Vyrábí se na stejném principu jak ostatní tvrdé sýry. Čedar je oblíben hlavně pro svou snadnou tavitelnost. Také ale nevznikají dlouhá sýrová vlákna. Proto je vhodný do zapékaných jídel.
Citrusové ovoce pocházejí z Číny. Pěstuje se především pro svou velikost a silnou aromatickou kůru. Ta se následně kanduje nebo se používá při pečení nejen pečiva. Také se ale používá při výrobě různých likérů.
Druh těstovin, krátké duté a vřetenovitě zatočené.
Fólie vyráběná z regerované celulózy.
Celulóza tvoří podstatnou část stěn buněk rostlin a také jejich podpůrných tkání. Nemá žádnou energetickou a výživovou hodnotu. V podstatě můžeme říci, že se jedná o vlákninu, která se přidává do potravin.
Volně rostoucí divoký česnek. U nás známý jako medvědí. Oblíbený je zejména v Kazachstánu Listy rostliny se podobají listům konvalinky. Jako koření používáme listy i cibulky a to ve stavu sušeném i syrovém. Čeremša se dá také nakládat.
Černá sůl má šedě červenou barvu. Chuť připomíná lehce nakyslou slanou minerálku. Černá sůl obsahuje malé množství dalších minerálů.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena