Čatní: Omáčka, která dokáže zázračně doplnit a dochutit řadu pokrmů

Čatní: Omáčka, která dokáže zázračně doplnit a dochutit řadu pokrmů

Výrazná dochucovací omáčka s tisíci možností obměny ingrediencí, která zvýrazní chuť masa a obohatí vás o nevšední chuťový zážitek.

97035×

Historie a obecné informace

Chatni, chutney a česky čatní nebo také čatný je vlastně zvýrazňující omáčka nebo dochucovací doplněk. Čatní se podává především k masu a většinou stačí lžička nebo dvě. Často se přirovnává k salse z latinské kuchyně, nebo omáčkám z evropské kuchyně. Originální chutney z Indie bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření. Během koloniální éry Britové přivezli chutney na svůj ostrov a odtamtud se chutney rozšířilo i do ostatních britských kolonií včetně jižní Afriky a karibských ostrovů. Během této dlouhé cesty nezůstal základní koncept tohoto pokrmu nezměněn. Britové přijali za své mangové chutney a na originální receptury docela zapomněli. Britské mangové chutney se často označuje názvem čatní Majora Greye. Major Grey byl pravděpodobně mýtický koloniální oficír, který miloval čatní. Dnešní komerčně vyráběná čatní jsou v Británii stále velmi populární. Obvykle je čatní vyráběno z manga, jablek, hrušek. Podle původního receptu se však chutney připravuje tak, že se ovoce, cibule a hrozinky zvolna vaří s octem, hnědým cukrem a kořením po dobu nejméně dvou hodin.

Typy čatní

Jednotlivé typy čatní tak jak je známe dnes, se samozřejmě liší chutí podle použitých ingrediencí. Avšak některé základní suroviny zůstávají neměnné. Například čerstvý zelený pepř by neměl chybět ani v jedné variantě čatní. Některé zdroje uvádějí, že existují stovky a možná i tisíce kombinací ingrediencí pro výrobu chutney.

Některé z nejčastějších typů čatní

  • Rajčatové čatní
  • Angreštové čatní
  • Čatní k samose
  • Mangové čatní
  • Čatní k pakorí
  • Česnekové čatní
  • Jablíčkové čatní
  • Královské čatní
  • Mátové čatní
  • Čatní z vlašských ořechů
  • Rajčatové čatní
  • Kokosové čatní
  • Koriandrové čatní

Složení

Jak již bylo naznačeno, čatní má mnoho variant a nemusí být vždy nasládlé. K jeho výrobě se dá například použít mnoho druhů nesladké zeleniny. Ve chvíli, kdy se vám podaří uvařit základní recept na čatní, už se nemusíte nikdy bát experimentovat. Můžeme použít oloupané, nedozrálé ovoce. Například zelené banány, manga, broskve a podobně. Rebarbora nebo tvrdá, či přezrálá rajčata jsou také dobrými kandidáty. A samozřejmě můžeme použít čerstvé lesní ovoce s lehkým aroma, jako jsou například jahody, brusinky, borůvky. Budete se divit, ale můžete použít i sušené ovoce.

Tipy a triky pro přípravu čatní

  • Nejpoužívanější koření pro přípravu čatní je skořice, zázvor, muškát, hřebíček, nové koření, kardamon.
  • Nejobvyklejší ovoce pro čatní jsou rozinky, tamarind, mango, citrusové plody, meruňky nebo broskve.
  • Nejlepší bylinky pro čatní jsou čerstvá máta a koriandr.
  • Smíchejte čatní se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou.
  • Nevynechejte ani česnek a olivový olej.
  • Čatní můžete smíchat s domácí nebo kupovanou majonézou a zvýraznit tak chuť pokrmů ze studeného masa zejména kuřecího masa.
  • Při vaření používáme kvalitní, například teflonové nádobí. Kyselost čatní by s nekvalitním hrncem mohla reagovat a výsledná chuť čatní by byla narušena. Nemluvě o zdravotním riziku.
  • Ze stejného důvodu, jako v předešlém bodě, je lepší používat dřevěné, nebo plastové talíře pro servírování pokrmů s čatní.

Váš vlastní recept na čatní

Poku máte svůj vlastní recept na výrobu čatní a myslíte si, že by stálo zato se o něj podělit, tak využijte možnost přidat svůj vlastní recept zde.

Foto: Profimedia.cz

Výborná příloha k sýrům a masu: Domácí cibulové čatní krok za krokem

Recept na vynikající cibulové čatní, které se skvěle hodí například k sýrům, paštice či masu.

Výborná

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena