Výrazná dochucovací omáčka s tisíci možností obměny ingrediencí, která zvýrazní chuť masa a obohatí vás o nevšední chuťový zážitek.
Chatni, chutney a česky čatní nebo také čatný je vlastně zvýrazňující omáčka nebo dochucovací doplněk. Čatní se podává především k masu a většinou stačí lžička nebo dvě. Často se přirovnává k salse z latinské kuchyně, nebo omáčkám z evropské kuchyně. Originální chutney z Indie bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření. Během koloniální éry Britové přivezli chutney na svůj ostrov a odtamtud se chutney rozšířilo i do ostatních britských kolonií včetně jižní Afriky a karibských ostrovů. Během této dlouhé cesty nezůstal základní koncept tohoto pokrmu nezměněn. Britové přijali za své mangové chutney a na originální receptury docela zapomněli. Britské mangové chutney se často označuje názvem čatní Majora Greye. Major Grey byl pravděpodobně mýtický koloniální oficír, který miloval čatní. Dnešní komerčně vyráběná čatní jsou v Británii stále velmi populární. Obvykle je čatní vyráběno z manga, jablek, hrušek. Podle původního receptu se však chutney připravuje tak, že se ovoce, cibule a hrozinky zvolna vaří s octem, hnědým cukrem a kořením po dobu nejméně dvou hodin.
Jednotlivé typy čatní tak jak je známe dnes, se samozřejmě liší chutí podle použitých ingrediencí. Avšak některé základní suroviny zůstávají neměnné. Například čerstvý zelený pepř by neměl chybět ani v jedné variantě čatní. Některé zdroje uvádějí, že existují stovky a možná i tisíce kombinací ingrediencí pro výrobu chutney.
Jak již bylo naznačeno, čatní má mnoho variant a nemusí být vždy nasládlé. K jeho výrobě se dá například použít mnoho druhů nesladké zeleniny. Ve chvíli, kdy se vám podaří uvařit základní recept na čatní, už se nemusíte nikdy bát experimentovat. Můžeme použít oloupané, nedozrálé ovoce. Například zelené banány, manga, broskve a podobně. Rebarbora nebo tvrdá, či přezrálá rajčata jsou také dobrými kandidáty. A samozřejmě můžeme použít čerstvé lesní ovoce s lehkým aroma, jako jsou například jahody, brusinky, borůvky. Budete se divit, ale můžete použít i sušené ovoce.
Poku máte svůj vlastní recept na výrobu čatní a myslíte si, že by stálo zato se o něj podělit, tak využijte možnost přidat svůj vlastní recept zde.
Foto: Profimedia.cz
Výborná příloha k sýrům a masu: Domácí cibulové čatní krok za krokem
Recept na vynikající cibulové čatní, které se skvěle hodí například k sýrům, paštice či masu.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena