Recept na cibulové čatní krok za krokem
1) Příprava surovin.
2) Nejprve si očistíme cibule a nakrájíme na čtvrtkolečka, která se nám budou rozpadat na jednotlivé proužky.
3) Po nakrájení všech cibulí rozpálíme plotnu a necháme v hrnci rozehřát máslo.
4) Jakmile se máslo rozehřeje, přisypeme nakrájenou cibuli, mícháme a restujeme.
5) Po lehkém zarestování přidáme kuličky jalovce, snítky rozmarýnu a hřebíčky, aby se při dalším restování uvolnila vůně koření. Poté přilijeme i vinný ocet a červené portské víno.
6) Přisypeme také třtinový cukr a dále restujeme, cibule nám lehce zkaramelizuje.
7) Cibulovou směs dochutíme také solí, pepřem a kardamomem.
8) Po zkaramelizování dále pozvolna restujeme na mírném plameni a přimícháme krémové balsamico.
Cibulové čatní restujeme cca 20 - 30 minut, cibulová směs tak ztmavne do tmavě fialové barvy a odpaří se téměř všechna tekutina.
9) Nakonec vmícháme lžíci povidel a odstavíme z plotny. Ochutnáme a případně doladíme chuť dle vlastních preferencí.
10) Pokud cibulové čatní nezkonzumujeme ihned, směs naplníme do uzavíratelné sklenice, necháme vychladnout a uchováváme v lednici. Spotřebujeme v následujících dnech.
Cibulové čatní a finanční náročnost
Ingredience na cibulové čatní nás vyjde na zhruba 70 Kč.
Recept na výbornou cibulačku s vínem krok za krokem
Recept na výbornou polévku původem z Francie. Základem je cibule, bílé víno a k podávání nesmí chybět bílá opečená bagetka a sýr. Uvaříme si ji krok za krokem.