
Vánoce klepou na dveře. Všichni si už představujeme krásně ozdobený vánoční stromeček, kupy dárků, stoly plné cukroví a štědrovečerní večeři v plné kráse. Pravda, ještě nějaký den si budeme muset počkat, ale co si už teď říct, jak slaví Vánoce ve světě a jakou zde preferují vánoční tabuli?

Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.

Křehké košíčky s lahodným meruňkovým džemem zdobené vločkou z marcipánu? Proč ne, vaše mísa s vánočním cukrovím dostane punc jedinečnosti!

Zkušení mistři pekaři dovedou umně splétat spodní patro vánočky i ze šesti pramenů. Vy můžete zkusit daleko jednodušší metody, jak vánočku uplést. Pojďme na to!

Pojďme si připravit tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku. Aby byla jemná, nadýchaná a vláčná. Tahle je v medové krustě a s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze šesti pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.

Dnes si připravíme štolu vylepšenou tvarohem v těstě, takže bude lahodná a vláčná ihned po upečení, aniž by se musela nechat odležet. Postup je opravdu velmi jednoduchý, tak vyzkoušejte.

Poleva je vlastně lesklý povlak (glazura) nejčastěji používaná na moučníky a cukroví, ale hlavně na perníčky. Podle tradice by vánoční perníčky měly být zdobeny pouze bílou bílkovou polevou.

Máte rádi sladké snídaně? Dáváte si rádi ke kávě či čaji něco sladkého? Potom rozhodně vyzkoušejte tento recept na velmi jemnou a vláčnou jablkovou bábovku s mletými ořechy.

Znáte správný čas na pečení nejznámějších druhů cukroví? Víte, kdy začít s přípravou krémů? Nebo se chystáte letos péct svou první domácí vánočku? Podle našeho plánu si s letošním pečením hravě poradíte!

Pranostiky: "Na svatého Martina nejlepší je husina, pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.", nebo "Na svatého Martina jiskra do vína.", jsou přesným obrazem svátku mladého vína a s ním spojené i bohaté hostiny. Připijte si letos mladým vínem i Vy!

Svátek svatého Martina by měl být stejně jako Vánoce hlavně o rodinném setkání. Tradiční svatomartinská hostina se jinak vychutnat ani nedá. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.

Svátek svatého Martina 11. listopadu, víkend před či po něm, je čas na hody, vína a rodinného setkání. Pokud letos chystáte svatomartinské menu, poradíme vám, co nakoupit, jak naplánovat pečení husy, které knedlíky zvolit a co podávat k mladému vínu. V článku najdete ověřené recepty, které dělají ze svatomartinských hodů opravdovou slavnost.

Zkuste svatomartinskou husu naplnit. Právě nádivka ze směsi jablek, cibule, sušeného ovoce nebo bylinek promění maso během pomalém pečení v dokonalost. Jakou náplň zvolit, aby bylo maso voňavé a šťavnaté?

Vedle svatomartinské husy a mladého vína patří k tradičním podzimním pochoutkám svatomartinské rohlíčky. Plní se mákem, ořechy nebo povidly a ze stolu mizí závratnou rychlostí!

Připravte si větrníky či věnečky, jedny z nejoblíbenějších cukrárenských zákusků, sami doma. Jejich základem je někdy trochu obávané odpalované neboli spařované těsto. Není třeba se ho však děsit, s námi ho zvládnete!

Jaké jsou výhody bábovky? Je jednoduchá na přípravu, přitom z obyčejných surovin získáme perfektní moučník. Zkuste naše vybrané bábovkové recepty!

Jednoduchý a vychytaný recept na nakládaný sýr si připravil šéfkuchař restaurace Pork's Jakub Hirsch. Jak připravuje nakládané Blaťácké zlato? Stačí jen sýr, jarní cibulka, česnek, vločky pikantní papriky a olej. Výsledkem je skvělá chuťovka k pivu a vínu nebo skvělý jedlý dárek.

Dnes se naučíme krok za krokem připravit šťavnatého pečeného králíka na bílém víně s vůní rozmarýnu, skvělou přílohou je červené zelí s brusinkami.

Valašské frgály jsou tradiční velké koláče. Jejich cena bývá v obchodech přehnaně vysoká, proto se je podle FOTORECEPTU naučíme připravovat doma.

Hlavně nevyhazujte přezrálé, měkké nebo hnědé banány. I když byste se do nich už nezakousli, je to právě jejich sladkost a měkkost, co z nich dělá ideální surovinu do těsta. Z banánů totiž upečete jeden z nejoblíbenějších světových moučníků – banánový chlebíček. Pusťte se s námi do toho!
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena