Milujete vanilkový pudink? Pak vyzkoušejte anglický custard, který má s naším klasickým pudinkem dost společného, a přesto je jiný. Custard je zahuštěný vaječný krém, připravený z vajec, smetany, vanilky a cukru, směs se poté vaří nebo zapéká v troubě. Jde o nefalšovanou kalorickou bombu, ale přesto delikatesu, kterou by každá cukrařinka měla alespoň jednou vyzkoušet.
Custard se připravuje v několika různých variacích a je součástí anglické, ale i francouzské kuchyně. Nejčastěji se podává jako samostatný dezert s čerstvým ovocem, zrovna jako náš pudink, používá se však také jako základní cukrářský krém pro přípravu složitějších dezertů nebo k naplnění různých druhů sladkého pečiva.
Chutí i konzistencí se custard podobá našemu vanilkovému pudinku a stejně jako pudink se i custard dá koupit v instantní – práškové formě, kdy jej stačí smíchat s mlékem a cukrem. Zahuštěný krém se používá k plnění zmíněného pečiva, koláčů a podobně, v řidší formě je pak skvělým přelivem ovoce, zmrzliny či dezertů. Připravuje se obvykle ve vodní lázni nebo v hrnci s dvojitým dnem, ale jak už bylo řečeno, zapéká se také v troubě. Příprava krému custard je choulostivá záležitost, protože zvýšením teploty už jen o pouhé 3°C může dojít k převaření nebo sražení.
Tento lahodný krém z vajec, smetany či mléka a cukru znali už staří Římané. Ve středověku se také těšil velké oblibě, známou pochoutkou byly tzv. custard tarts neboli pudinkové koláče, tedy korpus plněný právě tímto krémem. Tyto plněné pudinkové koláče byly velmi oblíbené i ve Francii. Správný custard krém by měl pochopitelně vonět vanilkou, ochutit a provonět se však dá třeba i kvalitním koňakem nebo brandy.
Jako od babičky: Kynuté svatební koláčky krok za krokem
Milujete na oslavách či svatbách malé koláčky? Napečte si je kdykoliv doma podle následujícího tradičního receptu krok za krokem.
Obecně platí, že při vaření krému by teplota neměla překročit 80 °C. Vodní lázeň zpomaluje přenos tepla a snadněji se vyhneme sražení krému. Doporučuje se také přidání malého množství kukuřičné mouky do vaječné směsi s cukrem, což by mělo vést ke kýženému, stabilnímu výsledku. Pro méně náročnou domácí přípravu budete potřebovat asi 40 gramů třtinového cukru, jednu polévkovou lžíci kukuřičného škrobu na zahuštění, dvě vejce, 200 ml plnotučného mléka nebo smetany a půl lžičky přírodního vanilkového extraktu. Custard a jeho rozličné podoby můžete potkat v kuchyni anglické, francouzské, americké či japonské. Připravuje se na slano i na sladko, samostatně i v různých kombinacích, často bohatě zdobený čerstvým, nebo i sušeným ovocem.
Znalci potvrdí, že kvalita krému custard závisí na kvalitě použitých surovin. Do některých receptů se nepoužívají celá vejce, ale jen žloutky, které udávají barvu a zároveň pomohou se správným tuhnutím krému. Kukuřičná mouka nebo kukuřičný škrob pomohou ztuhnutí i lesku, běžná mouka vede k jeho zmatnění. Nenapodobitelnou vůni a chuť dodají pravé vanilkové lusky, bohatost krému pak podle francouzských kulinářů zaručí smetana, nebo mléko zašlehané s máslem. Cukru by nemělo být moc, francouzské dezerty se vyznačují jen příjemnou nasládlostí.
Tradiční anglický vanilkový custard (Creme Anglaise) potřebuje pravé, podélně rozříznuté vanilkové lusky. S vanilkovým extraktem si pro tuto recepturu nevystačíte. Krém je hustý, dokonale jemný a oplývá plnou chutí a vůní vanilky. Liší se hustotou podle využití, chceme-li krém na plnění nebo na přelévání. Custard má v anglické sladké kuchyni mnohonásobné využití, zmínit můžeme například tradiční English Trifle – dezert podávaný obvykle jako pohár z několika vrstev, které tvoří piškot, custard, želé, šlehačka a lesní plody. Tato velmi vyhledávaná a přitom jednoduchá sladkost je mezi Brity oblíbena už více než tři stovky let!
Nejoblíbenější moučníky s tvarohem: Vrhněte se na pečení a oslaďte život celé rodině
Také milujete tvarohové koláče a dorty? Máte rádi sladkou klasiku, nebo naopak rádi zkoušíte nové recepty? Přinášíme vám výběr 10 moučníků, které rozhodně nezklamou.
Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky
Milujete čokoládu? Čokoláda byla vždy spojována s pocitem štěstí a v těchto pochmurných dnech si potřebujeme zlepšovat náladu. Vyzkoušejte 10 neodolatelných receptů!