Domácí rýžový nákyp může být božská záležitost. Opravdu. Voňavý, vláčný a krásně nadýchaný - nic, co připomíná špatné vzpomínky ze školní jídelny. Ideálně se připravuje z kulatozrnné rýže, která při vaření pustí škrob a vytvoří krémovou konzistenci. Přidáme do ní trochu másla, sníh z bílků a ovoce podle sezóny – a získáme jídlo, které zmizí rychlostí blesku.
Rýžový nákyp můžeme servírovat jako sladký oběd, svačinku i jako luxusní dezert - záleží na velikosti porce a jak ho vyšperkujeme. Poradíme vám, jak připravit nejlepší rýžový nákyp – klasický, vláčný a s ovocem, které máte po ruce.
Nejvíc se do nákypu hodí švestky (čerstvé nebo kompotované), meruňky, jablka, jahody, hrušky, višně, případně rozinky namočené v rumu.
K dosažení lehkosti a jemnosti rýžového nákypu se do rýžové směsi přidává změklé máslo prošlehané se žloutky – to dodá nákypu vláčnost a bohatost.
Vyšlehaný sníh z bílků se přimíchává až nakonec – díky němu je nákyp krásně nadýchaný.
Mléčná rýžová kaše s borůvkami
Rýžový nákyp je tradiční sladký pokrm české a slovenské kuchyně, který si získal oblibu jako hlavní chod i dezert.
Mléčná rýže nebo rýžový pudink, tedy rýže vařená v mléce, která je základem rýžového nákypu, se však objevuje v mnoha světových kuchyních.
V Indii se dezertu z mléka, rýže, cukru s ořechy a kardamomem říká khír, v Řecku nese rýžový pudink se skořicí název rizogalo.
Španělská a latinskoamerická varianta se jmenuje arroz con leche. V Turecku pečenému rýžovému pudinku říkají sütlaç.
Recepty na rýžový nákyp, které by vám neměly ujít:
Lehký rýžový nákyp s jahodami a ovocem
Rýžový nákyp s jablky a piškoty
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena