Recept na kynuté velikonoční jidáše krok za krokem

Recept na kynuté velikonoční jidáše krok za krokem

Vyzkoušejte si krok za krokem přípravu tradičního velikonočního pečiva. Jidáše mohou být rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné!

51732×

Recept na velikonoční jidáše krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na jidáše si připravíme 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 3 lžíce cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, 2 vejce, 1 špetku soli a 1 citron. 

Na potření jidášů budeme potřebovat 1 rozšlehané vejce. Podle chuti můžeme do těsta přidat rozinky, na ozdobu použít mandlové plátky, nebo je jen sypat moučkovým cukrem. 

2) Část vlažného mléka dáme do mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).

Vyzkoušejte také recept na velikonoční mazanec

 

3) Do vzešlého kvásku přilijeme zbytek vlahého mléka. 

4) Přidáme z dobře omytého citronu (chemicky neošetřeného) nastrouhanou kůru. Postačí 1,5 lžičky. 

5) Nakonec do těsta rozklepneme vejce, přilijeme rozpuštěné máslo a přisypeme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. 

6) Těsto dobře prohněteme a snažíme se do něj vařečkou vhánět vzduch, podebírat zespodu.

Případně nám pomůže robot na míchání těsta. 

Vyzkoušejte také recept na velikonoční nádivku s kopřivami

 

7) Vypracované těsto poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě cca 30 - 45 minut kynout. 

8) Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 

9) Těsto přemístíme na vál poprášený moukou a odkrajujeme z něj přibližně stejně velké kousky, které rozválíme do válečku a libovolně tvarujeme. 

Pletýnky vytvoříme tak, že váleček ve středu ohneme a jednoduše zapleteme, konce spojíme. Hotové jidáše necháme po vytvarování ještě 15 minut kynout. 

10) Velikonoční jidáše přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a podle libosti dozdobíme rozinkami nebo mandlovými plátky. 

Vyzkoušejte také recept na velikonočního beránka

 

11) Jidáše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut do zezlátnutí. 

12) Velikonoční jidáše před podáváním jemně pocukrujeme. Podáváme jako sváteční pečivo. 

Velikonoční jidáše a finanční náročnost

Za máslo, vejce a citron si započítáme 30 Kč, za ostatní suroviny 20 Kč. Základní recept na jidáše bez rozinek a mandliček nás tak vyjde na cca 50 Kč. 

Další recepty na velikonoční pečivo 

Vypečený velikonoční mazanec
(doba přípravy 2 h 40 min )

Velikonoční hnětýnky
(doba přípravy 1 hod )

Ořechové jidáše
(doba přípravy )

Velikonoční věnec
(doba přípravy 2 h 40 min )

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena