Jidáše

Sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem.


3.915x
90 min
2×

Ingredience

1 špetkasůl
150 gmáslo
2 ksžloutek
20 gdroždí
100 gmed
500 gpolohrubá mouka
200 mlpolotučné mléko

na potření

bílek

na ozdobu

mandle
hřebíček

Postup přípravy

Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Dál přidáme rozpuštěné máslo a směs vypracujeme ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké. Hotové těsto na jidáše necháme hodinu v teple kynout, poté propracujeme a rozdělíme na 18 menších kousků. Z každého vytvoříme uzlík. Poznámka: Protože se někde jidášům říká ptáčky, můžeme je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapícháme jako očička a mandlemi. Vykynuté jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté. Zdroj: Eklasa.cz

Recepty na velikonoční pečivo a jiné dobroty

user-icon

autor Klasa


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jidáše

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Velikonoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena