Vaření.czReceptyDomácí hrníčkový mazanec s rozinkami

Domácí hrníčkový mazanec s rozinkami

Jemný, nadýchaný a jednoduše skvělý. Recept není nijak náročný na přípravu a i napoprvé se tento mazanec zaručeně povede. Hrníčkový recept vše usnadní. Z uvedeného množství surovin připravíme 2 menší mazance.


0.00x
90 min

Postup přípravy

Co by to byly za Velikonoce bez lahodného mazance. Podle tohoto jednoduchého receptu ho zvládne opravdu každý a práci nám usnadní měření surovin pomocí hrníčku. Upečený mazanec je plný rozinek voňavých po rumu, ale kdo je nemá rád, tak je samozřejmě jednoduše vynechá. 

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru. Kvásek necháme na teplém místě vzejít, bude nám na to stačit cca 15 minut.  V míse smícháme mouku, zbývající krupicový cukr, vanilkový cukr, žloutky, najemno nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Suroviny v míse zalijeme kváskem, dobře promícháme a po 7 minutách hnětení přilijeme trochu již vychladlé rozpuštěné máslo. Těsto na mazanec znovu propracujeme. Podle chuti můžeme přidat rozinky namočené v rumu.

Takto připravené těsto na hrníčkový mazanec necháme asi hodinu kynout. Poté těsto rozdělíme na dva bochánky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem a každý mazanec potřeme žloutkem. Můžeme ještě posypat plátky mandliček, ale můžeme také vynechat. 

Mazanec pečeme nejprve asi 20 minut při teplotě 180 °C. Potom ho dopékáme přibližně dalších 40 minut při teplotě 150 °C. Po upečení necháme hrníčkový mazanec zcela vychladnout.

Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete

Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.

Velikonoční

Veganské pečení: Velikonoční mazanec krok za krokem

Tradiční mazanec patří mezi nepostradatelnou součást Velikonoc. Pokud upřednostňujete rostlinné suroviny, tak tento recept je přímo pro vás a zaručujeme, že je od klasického mazance k nerozeznání

Veganské

user-icon

autor Michy

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Domácí hrníčkový mazanec s rozinkami

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně
K příležitosti
Velikonoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena