Autor:sicilska teta
Velikonoční mazanec nesmí na velikonočním stole chybět! Peče se nejčastěji na Bílou sobotu a už od pohledu připomíná, že doba půstu a odříkání skončila – je nadýchaný, máslový a bohatý.
Vedle velikonočního beránka a kynutých jidášů je mazanec typickým pečivem, které se u nás na Velikonoce peče.
Receptů je spousta a někdy se hodí jeden, jindy druhý. Záleží, na co jsme zvyklí, co nám chutná, kolik máme času nebo jaké máme k pečení podmínky.
Základní recept na mazanec je jednoduchý: mouka, droždí, cukr, vejce, máslo, mléko, sůl, rozinky a citronová kůra.
Mazanec můžeme sypat mandlemi, zdobit křížkem, přidávat do něj ořechy nebo rozinky... Tradiční recepty pracují s kynutým těstem, mazanec ale můžeme připravit i z nekynutého, třeba tvarohového těsta.
Některé mazance obsahují víc vajec a másla nebo ve veganské variantě ani jedno, jiné zase méně cukru (nebo v dia verzích vůbec žádný) – záleží na chuti, možnostech, omezeních i na záměru.