Dědečkův máslový mazanec

Jednoduchý recept na českou velikonoční klasiku - máslový mazanec.


5.01x
150 min
1×

Postup přípravy

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, rozinky den předtím necháme v hrnku a zalijeme rumem. Smícháme všechny sypké suroviny. Rozpustíme máslo a zalijeme je v misce mlékem.  Do sypké směsi nadrobíme droždí, přidáme žloutky, rozinky bez rumu a mléko smíchané s máslem. Vše důkladně promícháme a vypracujeme těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme dvě hodiny kynout. Poté znovu řádně prohněteme a tvoříme bochánky, které poklademe na plech s pečícícm papírem. Necháme znovu na místě kynout cca čtvrt hodinky. Poté můžeme ale nemusíme na povrchu mazanců vykrojit kříž, určitě je ale potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Mazanec pečeme v troubě na 180 stupňů, pečeme asi hodinu. Čerstvě upečený mazanec potřeme ještě rozpuštěným máslem. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.


Velikonoční pečivo podle našich babiček


Jaro klepe na dveře a my vítáme s nadějí první teplé sluníčko stejně jako naši předkové. Právě teď je nejvyšší čas začít s přípravou pečiva, které k velikonočním svátkům patří.


Velikonoční


Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!


Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.


Zůstal

user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dědečkův máslový mazanec

Zpět na recept