Jednoduchý recept na českou velikonoční klasiku - máslový mazanec.
těsto | |
---|---|
250 g | polohrubá mouka |
250 g | hladká mouka |
6 lžic | cukr |
1 balíček | vanikový cukr |
1 lžička | citronová kůra |
1 špetka | sůl |
1 kostka | droždí |
200 ml | mléko |
150 g | máslo |
1 hrnek | rozinky namočené v rumu |
3 ks | žloutky |
na ozdobu | |
2 hrstě | mandle |
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, rozinky den předtím necháme v hrnku a zalijeme rumem. Smícháme všechny sypké suroviny. Rozpustíme máslo a zalijeme je v misce mlékem. Do sypké směsi nadrobíme droždí, přidáme žloutky, rozinky bez rumu a mléko smíchané s máslem. Vše důkladně promícháme a vypracujeme těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme dvě hodiny kynout. Poté znovu řádně prohněteme a tvoříme bochánky, které poklademe na plech s pečícícm papírem. Necháme znovu na místě kynout cca čtvrt hodinky. Poté můžeme ale nemusíme na povrchu mazanců vykrojit kříž, určitě je ale potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Mazanec pečeme v troubě na 180 stupňů, pečeme asi hodinu. Čerstvě upečený mazanec potřeme ještě rozpuštěným máslem. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Velikonoční pečivo podle našich babiček
Jaro klepe na dveře a my vítáme s nadějí první teplé sluníčko stejně jako naši předkové. Právě teď je nejvyšší čas začít s přípravou pečiva, které k velikonočním svátkům patří.
Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!
Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.
autor Veronika
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies | |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůPokud chcete používat náš obsah, kontaktujte Economia, a. s..