Jednoduchý recept na českou velikonoční klasiku - máslový mazanec.
těsto | |
---|---|
250 g | polohrubá mouka |
250 g | hladká mouka |
6 lžic | cukr |
1 balíček | vanilkový cukr |
1 lžička | citronová kůra |
1 špetka | sůl |
1 kostka | droždí |
200 ml | mléko |
150 g | máslo |
1 hrnek | rozinky v rumu |
3 ks | žloutky |
na ozdobu | |
2 hrstě | mandle |
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, rozinky den předtím necháme v hrnku a zalijeme rumem. Smícháme všechny sypké suroviny. Rozpustíme máslo a zalijeme je v misce mlékem. Do sypké směsi nadrobíme droždí, přidáme žloutky, rozinky bez rumu a mléko smíchané s máslem. Vše důkladně promícháme a vypracujeme těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme dvě hodiny kynout. Poté znovu řádně prohněteme a tvoříme bochánky, které poklademe na plech s pečícícm papírem. Necháme znovu na místě kynout cca čtvrt hodinky. Poté můžeme ale nemusíme na povrchu mazanců vykrojit kříž, určitě je ale potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Mazanec pečeme v troubě na 180 stupňů, pečeme asi hodinu. Čerstvě upečený mazanec potřeme ještě rozpuštěným máslem. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Velikonoční pečivo podle našich babiček
Jaro klepe na dveře a my vítáme s nadějí první teplé sluníčko stejně jako naši předkové. Právě teď je nejvyšší čas začít s přípravou pečiva, které k velikonočním svátkům patří.
Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!
Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena