Vypečený velikonoční mazanec

Recept na naprosto luxusní domácí mazanec.


4.5170x
160 min
7×

Postup přípravy

Rozinky namočíme stranou do rumu. Mléko ohřejeme, aby bylo teplejší, máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. V troše mléka a lžičce cukru rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr, citronovou kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko, rozinky s rumem, vejce, sůl, citronovou šťávu a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na 2 části. Z každé vypracujeme bochníky. Mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme znovu asi 30 minut kynout. Ke konci kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C. Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do trouby. Velikonoční mazance pečeme asi 35 - 45 minut. Vypečené velikonoční mazance necháme trochu vychladnout a můžeme se do nich pustit.


Další recepty, které se na Velikonoce budou stoprocentně hodit


Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete


Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.


Velikonoční


Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!


Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.


Zůstal

user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vypečený velikonoční mazanec

Zpět na recept