Recept na nadýchaný velikonoční mazanec s rozinkami a posypaný mandlemi.
těsto | |
---|---|
100 g | cukr |
0.5 lžičky | sůl |
150 g | máslo |
250 g | mléko |
100 g | rozinky |
3 ks | žloutky |
1 ks | citronová kůra |
500 g | polohrubá mouka |
0.5 kostky | čerstvé droždí |
1 balíček | vanilínový cukr |
20 g | droždí |
na potření | |
vejce | |
na ozdobu | |
mandle |
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, cukr, prosátou mouku, sůl a citronovou kůru. Přidáme máslo a vše promícháme ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy. Poté přimícháme i rozinky a necháme v míse hodinu v teple kynout. Během kynutí těsto ještě jednou prohněteme, bude se s ním lépe pracovat a bude nadýchanější. Znovu propracujeme, na pomoučněném válu vytvarujeme bochník a necháme hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Poté pomašlujeme vejcem a posypeme mandlemi. Rozpálíme troubu na 200 °C, vložíme do ní plech s mazancem a po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C. Pečeme dalších 45 minut, a pokud začne povrch mazance příliš hnědnout, přikryjeme alobalem. Tip: Těsto můžeme rozdělit na dva menší bochníčky, ty se ale budou péct kratší dobu. Pokud chceme, aby měl mazanec ještě lepší chuť, můžeme těsto připravit den předem a nechat vykynout v lednici. Druhý den ho necháme hodinu povolit, poté z něj vypracujeme bochník a necháme ještě hodinu a půl kynout. Velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami krájíme na plátky a podáváme ke svátečnímu pohoštění.
Zdroj: Eklasa.cz
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!
Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.
Veganské pečení: Velikonoční mazanec krok za krokem
Tradiční mazanec patří mezi nepostradatelnou součást Velikonoc. Pokud upřednostňujete rostlinné suroviny, tak tento recept je přímo pro vás a zaručujeme, že je od klasického mazance k nerozeznání
autor Klasa
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena