Velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami

Recept na nadýchaný velikonoční mazanec s rozinkami a posypaný mandlemi.


3.511x

Postup přípravy

Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, cukr, prosátou mouku, sůl a citronovou kůru. Přidáme máslo a vše promícháme ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy. Poté přimícháme i rozinky a necháme v míse hodinu v teple kynout. Během kynutí těsto ještě jednou prohněteme, bude se s ním lépe pracovat a bude nadýchanější.

Znovu propracujeme, na pomoučněném válu vytvarujeme bochník a necháme hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Poté pomašlujeme vejcem a posypeme mandlemi.

Rozpálíme troubu na 200 °C, vložíme do ní plech s mazancem a po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C. Pečeme dalších 45 minut, a pokud začne povrch mazance příliš hnědnout, přikryjeme alobalem.

Tip: Těsto můžeme rozdělit na dva menší bochníčky, ty se ale budou péct kratší dobu. Pokud chceme, aby měl mazanec ještě lepší chuť, můžeme těsto připravit den předem a nechat vykynout v lednici. Druhý den ho necháme hodinu povolit, poté z něj vypracujeme bochník a necháme ještě hodinu a půl kynout.

Velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami krájíme na plátky a podáváme ke svátečnímu pohoštění.

Zdroj: Eklasa.cz
user-icon

autor Klasa


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami

Zpět na recept