Skvělý recept na kváskový mazanec, který na Velikonoce všichni ocení. Co by to byly za Velikonoce bez tohoto tradičního pečiva. A nad domácí prostě není!
1 lžíce | kvásek |
250 g | hladká mouka |
150 g | voda |
těsto | |
---|---|
125 g | mléko |
650 g | hladká mouka |
250 g | cukr |
3 ks | žloutek |
1 ks | bílá vejce |
180 g | vlažné rozpuštěné máslo |
1 lžička | nastrouhaná citronová kůra |
1 špetka | sůl |
100 g | rozinky v rumu |
50 g | mandle (loupané) |
Nejdříve si připravíme rozkvas. Do kvásku přimícháme hladkou mouku a vodu a vytvoříme těstíčko, které necháme zhruba 12 hodin odpočívat.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, mléko, vejce a připravený rozkvas a uhněteme těsto. Vzniklé těsto necháme zhruba hodinu nakynout. Do těsta nejprve zamícháme máslo a poté citronovou kůru, rozinky a plátky mandlí a uhněteme pevné a pružné těsto. Z těsta vytvoříme bochánek, které přikryjeme a necháme kynout další 2-3 hodiny.
Poté mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a přendáme do rozehřáté trouby na 180°C a pečeme zhruba 35 minut.
Po upečení necháme kváskový mazanec vychladnout a podáváme potřený marmeládou nebo jen tak.
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Veganské pečení: Velikonoční mazanec krok za krokem
Tradiční mazanec patří mezi nepostradatelnou součást Velikonoc. Pokud upřednostňujete rostlinné suroviny, tak tento recept je přímo pro vás a zaručujeme, že je od klasického mazance k nerozeznání
autor Jitka Langeová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena