Veganské pečení: Velikonoční mazanec krok za krokem

Veganské pečení: Velikonoční mazanec krok za krokem

Tradiční mazanec patří mezi nepostradatelnou součást Velikonoc. Pokud upřednostňujete rostlinné suroviny, tak tento recept je přímo pro vás a zaručujeme, že je od klasického mazance k nerozeznání

5595×

1) Příprava surovin.

 Na veganský mazanec si připravíme 270 g hladké mouky, 230 g polohrubé mouky, 70 g rozpuštěného másla, 85 g třtinového cukru, 20 g vanilkového cukru, 30 g předem namočených rozinek, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, mandlové plátky, 250 ml rostlinného mléka, špetku soli a balení sušeného droždí. Na potření použijeme 2 lžíce rostlinného mléka a 1 lžíci datlového sirupu.

mazanec

2) Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka nasypeme sušené droždí, přidáme lžíci cukru a metličkou zamícháme. Takto připravený kvásek necháme zhruba 15 minut pracovat.

mazanec

3) Poté si do mísy prosejeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme vanilkový třtinový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, změklé máslo, kvásek a uhněteme hladké těsto, které se nelepí. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme mandlové plátky a rozinky.

mazanec

4) Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 90 minut kynout na teplém místě.

mazanec

5) Po vykynutí ještě rukama zpracujeme těsto a uválíme bochánek.

mazanec

6) Připravený mazanec necháme ještě dokynout na plechu. Poté nožem uděláme křížek a mazanec přendáme do trouby. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.

mazanec

7) Po 40 minutách mazanec vyndáme z trouby a potřeme směsí z rostlinného mléka a datlového sirupu. Díky tomu bude povrch krásně lesklý. Následně posypeme plátky mandlí a mazanec vrátíme do trouby a pečeme zhruba 10-15 minut. Před vyndáním z trouby uděláme test špejlí, jestli se těsto nelepí. Případně necháme ještě chvilku dopéct.

mazanec

8) Po upečení necháme zcela vychladnout a poté můžeme mazanec nakrájet a podávat. 

mazanec

Vyzkoušejte také: 

Veganské pečení: Velikonoční jidáše ve tvaru zajíčků krok za krokem

Velikonoční jidáše se tradičně podávají na zelený čtvrtek. Jidáše nám připomínají tvar provazu, na kterým se oběsil proradný Jidáš. Také symbolizují vítaní jara, plodnost a hojnost, takže je můžeme tvarovat do různých housenek, ptáčků nebo roztomilých zajíčků.

Veganské

Veganské pečení: Velikonoční citronový beránek krok za krokem

K přípravě této klasické velikonoční pochoutky využijete pouze rostlinné suroviny a výsledek vás určitě překvapí.

Veganské

Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!

Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.

Zůstal

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz