Veganské pečení: Velikonoční jidáše ve tvaru zajíčků krok za krokem

Veganské pečení: Velikonoční jidáše ve tvaru zajíčků krok za krokem

Velikonoční jidáše se tradičně podávají na zelený čtvrtek. Jidáše nám připomínají tvar provazu, na kterým se oběsil proradný Jidáš. Také symbolizují vítaní jara, plodnost a hojnost, takže je můžeme tvarovat do různých housenek, ptáčků nebo roztomilých zajíčků.

4187×

1) Příprava surovin.

Na veganské jidáše  si připravíme 135 g hladké mouky, 115 g polohrubé mouky, 35 g rozpuštěného másla, 45 g třtinového cukru, 20 g vanilkového cukru, nastrouhanou kůru z půlky citronu, 120 ml rostlinného mléka, špetku soli a balení sušeného droždí. Na potření použijeme 2 lžíce rostlinného mléka a 3 lžíce čekankového sirupu.

jidase

2) Nejdříve se pustíme do přípravy kvásku. Do vlažného mléka nasypeme sušené droždí, přidáme lžíci cukru a metličkou zamícháme. Takto připravený kvásek necháme zhruba 15 minut pracovat.

kvasek

3) Následně do mísy prosejeme obě mouky, přidáme vanilkový a třtinový cukr.

jidase

4) Poté přidáme nastrouhanou citronovou kůru, změklé máslo, kvásek a uhněteme hladké těsto, které se nelepí.

jidase

5) Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 90 minut kynout na teplém místě.

jidase

6) Po vykynutí ještě rukama zpracujeme těsto a vyvalujeme prameny těsta, které můžeme tvarovat do klasických jidášů nebo do zajíčků.

jidase

7) Připravené jidáše necháme zhruba 20 minut dokynout na plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 30 minut.

jidase

8) Po 30 minutách jidáše vyndáme z trouby a potřeme směsí z rostlinného mléka a čekankového sirupu. Díky tomu bude povrch krásně lesklý. Poté vrátíme do trouby a pečeme zhruba 15-20  minut.

jidase

9) Po upečení můžeme ještě horké zajíčky polít čekankovým sirupem a po vychladnutí podáváme.

jidase

Vyzkoušejte také: 

Velikonoční pletenec z kynutého těsta krok za krokem

Zkuste recept na úžasný velikonoční pletenec, který se rozplývá na jazyku a krásně ozdobí sváteční stůl. Vypadá i chutná fantasticky!

Velikonoční

Veganské pečení: Velikonoční citronový beránek krok za krokem

K přípravě této klasické velikonoční pochoutky využijete pouze rostlinné suroviny a výsledek vás určitě překvapí.

Veganské

Velikonoční beránek z kynutých uzlíků krok za krokem

Nemáte formu na beránka? Zkuste tento netradiční recept na beránka na plechu, vytvořeného z tvarohových šneků, s medovou krustou k tomu!

Velikonoční

Videorecept: Celozrnný velikonoční mazanec podle Anny

Vyzkoušejte Velikonoce pojmout trochu zdravěji a zkuste univerzální celozrnné špaldové těsto, ze kterého můžete vytvořit mazanec, jidášky nebo další velikonoční dobroty!

Videorecept:

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena