Recept na velikonočního beránka z tvarohových kynutých uzlíků
1) Příprava surovin.
ZDROJ: Archiv
2) Nejprve do hrnečku dáme teplé (ne horké) mléko, rozdrobíme do něj čerstvé droždí, přidáme špetku cukru, zaprášíme lehce hladkou moukou a necháme přikryté pod utěrkou cca 10 minut odpočívat, aby vzešel kvásek.
3) Poté si nachystáme všechny ingredience na těsto. Začneme tím, že do misky odvážíme mouku, cukr, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, vylijeme vzešlý kvásek a začneme od středu míchat.
4) Přidáme žloutky, citronovou kůru a 100 g tuku. Nejlépe použijeme 50 g rozpuštěného másla, 25 g sádla a 25 g oleje, docílíme tak nejlepší chuti, ale můžeme něco z toho navzájem nahradit.
5) Těsto vymísíme, lehce poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě jednu hodinu vykynout.
ZDROJ: Archiv
6) Připravíme si náplň. 1 balení vanilkového pudinku s cukrem uvaříme v menším množství mléka, aby byl pořádně hustý.
7) Pudink po zchladnutí krátce vyšleháme s tvarohy z alobalu.
8) Těsto po hodině kynutí zdvojnásobí svůj objem. Pomoučíme si vál a tři čtvrtiny těsta na něj přemístíme.
9) Těsto vyválíme na obdélník, měl by být silný cca 4-5 mm.
10) Celou plochu vyváleného těsta potřeme připravenou náplní z pudinku a tvarohu. Na horní části necháme cca 5 cm nepotřeno.
11) Zdola nahoru začneme těsto rolovat do utažené tenké rolády.
12) Nejlépe nití nebo vlascem krájíme cca 2 cm kolečka (stejným způsobem jako například knedlíky). Tedy podvlékneme pod roládu, nahoře překřížíme oba konce nitě a utáhneme.
13) Skládáme na plech do tvaru těla beránka, ze zbylého těsta v misce vytvarujeme hlavu, rohy a nohy.