Vyzkoušejte recept na koláčky z kynutého těsta, plněné švestkami, vlašskými ořechy a rybízovým džemem.
Hodnocení
4.7
/ 5 (16x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl1 špetka
Vejce1 ks
Máslo100 g
Mléko100 ml
Droždí20 g
Švestky300 g
Cukr moučka80 g
Vanilkový cukr1 balíček
Polohrubá mouka400 g
Vlašské ořechy50 g
Podle potřeby
Rybízový džem60 g
Tuk na vymazání
Podle chuti
Cukr moučka
Postup přípravy
Z droždí, lžíce moučkového cukru, poloviny vlažného mléka a dvou lžic mouky umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vyběhnout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, sůl, vejce, zbývající mléko a kvásek. Vše krátce propracujeme, přidáme polovinu rozpuštěného másla a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.
Mezitím vypeckujeme omyté švestky a nakrájíme je na kousky.
Jádra vlašských ořechů nasekáme nadrobno.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkový plát silný asi 3 cm, který potřeme rybízovým džemem, posypeme ořechy a poklademe švestkami.
Naplněné těsto svineme do rolády a nakrájíme na plátky silné přibližně 3 cm. Těsto na jedné straně každého plátku (šneku) opatrně slepíme tak, aby náplň nevytekla. Touto stranou dolů klademe šneky těsně vedle sebe do vymazaného pekáčku a každý kousek potíráme z boku i na vrchu rozpuštěným máslem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 25 - 30 minut.
Kynuté švestkové šneky sypeme moučkovým cukrem a podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.