Šnečí letadélka

Hlemýžď zahradní od sběru až na talíř. Tento jarní recept vyžaduje mnoho času, tak pokud se třeba nudíte, šup s dětmi na louku a máte na celé dopoledne co dělat.


5.01x
150 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
1 lžíceocet
3 listybobkový list
1 lhovězí vývar
20 listůkopřiva
100 ganglická slanina (plátky)
20 kuličekcelý černý pepř
20 kshlemýžď

podle chuti

sůl
dijonská hořčice

Postup přípravy

Na 1 porci musíme na louce najít 10 šneků - sbíráme na jaře po dešti - šneci musí mít alespoň 3cm (podle zákona 114 o ochraně přírody se menší sbírat ani nesmí). Cestou z louky ješte natrháme kopřivové listí -1 list na 1 šneka. Pokud bychom vařili v jiném ročním období z mražených hlemýžďů, použijeme místo kopřiv listový špenát. Šneky očistíme a vhodíme do vroucí osolené vody na 10 minut, pak scedíme a necháme vychladnout. Mezitím vytáhneme papiňák a připravíme do něj vývar nebo vodu s rozpuštěným bujonem, česnek, bobkový list, lžíci octa, súl a celý pepř. Nyní vytaháme šneky z ulit, odřežeme vnitřnosti (zůstanou jen nohy) a poté několikrát opakovaně, dokud sliz zcela nezmizí, šneky posolíme, promneme a propláchneme. To se může opakovat klidně 10x. Poté šneky vložíme do papinova hrnce a hodinu v něm povaříme. Zatím dáme spařit kopřivy. Nakrájíme slaninu na proužky cca 3x8cm (1 na každého šneka), pomažeme zlehka dijonskou hořčicí a na ni položíme list kopřiv (nebo špenátu). Listy upravime tak, aby nepřesahovaly přes slaninu. Nalámeme si párátka na poloviny. Pokud zbydou kopřivy, zalijeme 90 °C vodou...bude i čajíček. Až nám šneci vystydnou, položíme na kopřivy (1 šnek na 1 plátek), srolujeme jako koberec a propíchneme párátkem - vznikne takové letadélko. Rozpálíme na pánvi olej a zprudka z obou stran krátce opečeme. Šnečí letadélka podáváme s pečivem nebo bramborem ozdobeným pažitkou. Poznámka: Šneci z českých kuchyní pomalu mizí. Přitom je to škoda. Dříve to bývala sváteční (postní lahůdka). Vyvážíme je do Evropy - jen na jednoho Francouze připadá za rok cca 0,5 kg spořádaných šneků. U nás jen pár gramů na osobu. Vraťme je u nás na talíř.
user-icon

autor Čuník

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Šnečí letadélka

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena