Čokoládový Sacher dort

Recept na skvělý vídeňský Sacher dort.


5.01x
60 min

Postup přípravy

Nejprve si rozdělíme vajíčka na bílky do menší mísy a žloutky do větší mísy.

Bílky prošleháme zhruba půl minuty, poté pokračujeme ve šlehání za postupného přisypávání krystalového cukru. Jakmile na metle zůstává po vytažení pevná špička, přestaneme šlehat.

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Ve velké míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a zašleháme také změklé máslo. Poté přidáme i rozpuštěnou a téměř vychladlou čokoládu a lžičku rumu.

Do vyšlehané směsi vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, nakonec vmícháme opatrně i vyšlehaný sníh.

Těsto nalijeme do formy na dort či do ráfku založeným pečicím papírem, aby těsto nevyteklo. Zarovnáme a pečeme ve vyhřáté formě na 180 °C 20 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme 30 minut. Propečenost těsta otestujeme špejlí.

Vychladlý korpus prořízneme podélně na dvě části, nejlépe zoubkovaným nožem, který je delší než samotný korpus. Ohřátou marmeládou potřeme rozkrojený korpus, poté přiklopíme zpět odkrojenou částí a ohřátou marmeládou potřeme dort seshora i ze stran a necháme vychladit. 

Nakonec rozpustíme čokoládu v horké smetaně, rozmícháme a seshora polijeme dort touto čokoládovou polevou, pracujeme nejlépe na mřížce. Přebytkem čokolády můžeme ještě dort ozdobit.

Sacher dort necháme vychladit, nakrájíme na dílky a podáváme.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Čokoládový Sacher dort

Zpět na recept