Narozeninový dort s mascarpone a ovocem

Vyzkoušejte recept na nahý dort, který není vůbec těžký na přípravu.


4.691x
60 min

Ingredience

těsto

0.5 dlolej
4-5 ksvejce
2-3 lžícekakao
0.5 dlvoda
1 balíčekprášek do pečiva
1 balíčekvanilkový cukr
140 ghladká mouka
140 gpolohrubá mouka
180 gtřtinový cukr

krém

500 gmascarpone
1 balíčekvanilkový cukr
1 kelímeksmetana ke šlehání
250 gtučný tvaroh

podle potřeby

tuk na vymazání
mouka na vysypání

na ozdobu

drobné ovoce

Postup přípravy

Připravíme si kakaové těsto na korpus. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky v míse vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme olej nebo rozpuštěné máslo a přilijeme vlažnou vodu. Po částech do těsta zašleháváme prosáté mouky s práškem do pečiva, až nám vznikne velmi hutné těsto. K těstu nezapomeneme přisypat prosáté kakao a podle potřeby můžeme ještě maličko přidat vody či oleje, kdyby se nám těsto zdálo až příliš hutné. Nakonec do těsta opatrně vmícháme i našlehaný bílkový sníh.

Těsto vlijeme do dobře vymazané a vysypané formy s odnímatelným okrajem. Použijeme formu o průměru 22 - 26 cm. Kakaový korpus na dort pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut, záleží na typu trouby. Pokud do těsta zapíchneme špejli a zůstane suchá, máme hotovo. Korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Během pečení si připravíme krém. Mascarpone společně s tvarohem dáme do mísy a prošleháme společně s vanilkovým cukrem. Nakonec zjemníme ušlehanou smetanou.Krém z mascarpone uložíme před používáním na 30 minut do chladničky.

Kakaový korpus na dort ostrým nožem prokrojíme na 2 - 3 pláty, záleží, jak velkou formu jsme použili. První plát potřeme silnou vrstvou krému a uhladíme, poklademe další plát a potřeme zbytkem krému, případně ještě jednou opakujeme. Krému je dost, takže nám vyjde i na 3 vrstvy.

Nahý narozeninový dort s mascarpone krémem dozdobíme podle vlastní fantazie a druhu příležitosti. Použila jsem čerstvé maliny a borůvky, ale může být i jiné ovoce, hoblinky čokolády, ořechy a jiné.

Dort s mascarpone a ovocem uložíme před krájením a porcováním do lednice, aby krém trochu ztuhnul a při krájení se s ním dobře pracovalo.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Narozeninový dort s mascarpone a ovocem

Zpět na recept