Sůloví

Jak název napovídá, protikladem k sladkému cukroví je právě recept na sůloví, tedy slanou variantu. Skvěle se hodí například na doplnění občerstvení na Silvestra.


5.03x
35 min
1×

Ingredience

na potření

1 ksvejce

těsto

250 gmáslo
2 ksžloutek
250 ghladká mouka
250 gtvrdý sýr

na ozdobu

salám
koření
semínka

Postup přípravy

Na těsto si odvážíme hladkou mouku, nastrouháme najemno oblíbený tvrdý sýr, zde použit sýr Grana Padano, studené máslo nakrájené na kostky a žloutky. Připravené suroviny vložíme do misky a zpracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice vychladit alespoň na hodinu, nejlépe však přes noc.

Poté necháme těsto zhruba 10 minut povolit a polovinu rozválíme na plát silný cca 3 mm. Vykrajujeme libovolné tvary, zde jsme zvolili hvězdičky a kolečka, do každého druhého kolečka ještě vykrojíme uprostřed jedno menší. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme oblíbenými semínky či kořením, například oregano, sezamová či chia semínka a podobně.

Sůloví pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut dozlatova, dle trouby.

Můžeme také vytvořit slaný protiklad k vanilkovým rohlíčkům, tedy z těsta vyvalujeme hady a ztočíme do tvaru rohlíčků. Pečeme stejným způsobem. Po upečení a vychladnutí můžeme ještě rohlíčky obalit v mleté paprice a z koleček vytvořit vzhledově jakoby slané linecké, tedy mezi plný a vykrojený tvar vložit kolečko salámu, případně i pomazat oblíbenou pomazánkou.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sůloví

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Žádná
K příležitosti
Silvestrovské recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.