Sůloví

Jak název napovídá, protikladem k sladkému cukroví je právě recept na sůloví, tedy slanou variantu. Skvěle se hodí například na doplnění občerstvení na Silvestra.


5.03x
35 min
1×

Postup přípravy

Na těsto si odvážíme hladkou mouku, nastrouháme najemno oblíbený tvrdý sýr, zde použit sýr Grana Padano, studené máslo nakrájené na kostky a žloutky. Připravené suroviny vložíme do misky a zpracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice vychladit alespoň na hodinu, nejlépe však přes noc.

Poté necháme těsto zhruba 10 minut povolit a polovinu rozválíme na plát silný cca 3 mm. Vykrajujeme libovolné tvary, zde jsme zvolili hvězdičky a kolečka, do každého druhého kolečka ještě vykrojíme uprostřed jedno menší. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme oblíbenými semínky či kořením, například oregano, sezamová či chia semínka a podobně.

Sůloví pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut dozlatova, dle trouby.

Můžeme také vytvořit slaný protiklad k vanilkovým rohlíčkům, tedy z těsta vyvalujeme hady a ztočíme do tvaru rohlíčků. Pečeme stejným způsobem. Po upečení a vychladnutí můžeme ještě rohlíčky obalit v mleté paprice a z koleček vytvořit vzhledově jakoby slané linecké, tedy mezi plný a vykrojený tvar vložit kolečko salámu, případně i pomazat oblíbenou pomazánkou.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sůloví

Zpět na recept