na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
na ozdobu | ||
kmín | ||
mák | ||
sezamová semínka | ||
hrubá sůl | ||
lněná semínka | ||
těsto | ||
400 g | hladká mouka | |
250 ml | smetana ke šlehání | |
200 g | tvrdý sýr | |
200 g | tuk na pečení | |
podle chuti | ||
anglická slanina |
Sýr nastrouháme na jemném struhadle a spolu s moukou, tukem a smetanou zpracujeme na pevné těsto. Těsto necháme asi 20 minut odležet v ledničce. Potom těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary. Vykrájené tvary rozložíme na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí, kmínem, mákem či lněným semínkem (záleží na naší chuti). Pečivo pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Z těsta můžeme také vyválet plát, poklademe anglickou slaninou a srolujeme. Nakrájíme na asi půl centimetrové plátky, rozložíme na plechy a potřeme vejcem. Pečeme stejně jako vykrájené tvary. Slané pečivo se sýrem podáváme jako výbornou chuťovku k různým příležitostem.
Silvestrovské pohoštění: Domácí pomazánky, chlebíčky a luxusní tatarák
Oslavy příchodu nového roku se neobejdou bez slavnostního pohoštění v podobě dobrého jídla a pití. Na silvestrovské oslavě nesmí chybět typické občerstvení v podobě různých chlebíčků a jednohubek s domácími pomazánkami, uzeninami a sýry. Nic nezkazíme ani sýrovými tyčinkami, slanými dobrotami z listového těsta či domácím tatarákem. A nesmíme zapomenout ani na prověřené tipy, jakými pokrmy zahnat kocovinu.
Autor:máma
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena