Recept na skvělou pizzu z quinoy, která se hodí nejen pro alergiky na lepek či celiaky, ale i pro ty, kteří se snaží stravovat o něco zdravěji. Pokud neznáte quinou, začněte k seznámení tímto receptem.
těsto | |
---|---|
0.5 lžičky | sůl |
50 ml | voda |
1 lžička | vinný kámen |
145 g | quinoa |
podle chuti | |
šunka | |
rajčata | |
sýr | |
olivy | |
oregano | |
mozzarella | |
rajčatové pyré | |
na ozdobu | |
bazalka | |
rukola | |
podle potřeby | |
olivový olej |
Odvážíme si quinou a necháme ji namočenou přes noc v misce s vodou. Ráno ji propláchneme pod tekoucí vodou v cedníku a necháme okapat. Quinou nasypeme do mixeru, zamícháme do ní vinný kámen (případně kypřící prášek), přidáme 50 ml vody, sůl a rozmixujeme dohladka.
Rozehřejeme troubu na 190 °C, na plech dáme pečící papír a potřeme trochou olivového oleje. Směs z mixeru vylijeme do středu plechu, vytvoří se kulatý tvar, stěrkou popřípadě ještě rozprostřeme, aby výška kruhu byla cca 3 mm.
Pizzu z quinoy vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut, placku obrátíme a dopékáme dalších 5 minut. Poté vyjmeme plech, troubu ještě zavřeme a necháme zapnutou, aby se udržovalo teplo. Placku si ozdobíme jako by to byla pizza, tedy co má kdo rád. Zde bylo použito rajčatové pyré, oregano, nastrouhaný sýr, šunka, nakrájená rajčata, půlka mozzarelly a olivy. Ještě dopečeme pár minut, jen aby se rozpustil sýr a opekla rajčata. Hlavně hlídat, aby se nespálily okraje pizzy.
Hotovou pizzu z quinoy krájíme na trojúhelníky, můžeme ozdobit čerstvou bazalkou, mladou rukolou a druhou polovinou mozzarelly.
Quinoa: Jak si na ní pochutnat?
V posledních letech se stala quinoa velmi oblíbenou surovinou i v našich kuchyních, a to především díky nutričním hodnotám a snadné přípravě. Z této bezlepkové suroviny se používají nejčastěji celá semena, ale mele se také na mouku. Je skvělým zdrojem vitamínů a obsahuje též vysoké procento rostlinných bílkovin.
Videorecept: Zeleninová polévka s obilovinami aneb i zdravé jídlo může chutnat skvěle
Rádi byste svému tělu dodali tolik potřebné vitamíny a zároveň si pochutnali? Zkuste tuto hustou polévku, jejíž základem jsou loupaná zrna ječmene, cuketa, žampion portobello a bílé víno. Za 20 minut je polévka na stole a připravit ji dokáže opravdu každý.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena