Velikonoční věnec

Velikonoční věnec s rozinkami a rumem patří tradičně na náš sváteční stůl.


4.264x
160 min
2×

Ingredience

80 gcukr
1 špetkasůl
100 gmáslo
3 lžícerum
3 ksžloutek
50 grozinky
40 gdroždí
1 balíčekvanilkový cukr
1 lžícestrouhaná citronová kůra
500 gpolohrubá mouka
250 mlvlažné mléko

na potření

1 ksvejce

podle potřeby

cukr moučka

Postup přípravy

Připravíme si kvásek. Polovinu vlažného mléka promícháme s cukrem a rozdrobeným droždím. Zaprášíme moukou a necháme vzkypět. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Mouku prosejeme a osolíme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého přendáme vzešlý kvásek, přisypeme oba cukry, přidáme 4 žloutky, rozinky, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a zbývající mléko. Ze surovin řádně propracujeme hladké těsto, které lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout. Potom těsto rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vyválíme 3 dlouhé válečky a upleteme cop. Ten spojíme pomocí vody do věnce a opatrně ho přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 40 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 15 minut. Potom teplotu zmírníme a zvolna dopékáme asi 35 - 40 minut. Hotový velikonoční věnec posypeme moučkovým cukrem a podáváme zcela vychladlý ke kávě nebo čaji.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Velikonoční věnec

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Velikonoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena