To nejlepší z velikonoční kuchyně

To nejlepší z velikonoční kuchyně

První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.

80302×

Velikonoční beránek a s ním spojené tradice 

Beránek k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří, nejčastější se peče z klasického třeného těsta, ale existují i kynuté varianty. A kdybychom měli beránka upéct? Podle tradice by se měl beránek péct na Bílou sobotu. Máte už svůj oblíbený recept? 

Velikonoční beránek 6x jinak - recepty, které se zaručeně podaří

Hledáte recept na opravdu dobrého velikonočního beránka? Přinášíme vám 6 čtenářsky nejúspěšnějších receptů, u nichž nemusíte mít obavu z výsledku. Vybrat si můžete z klasického třeného těsta, s tvarohem, pudinkem a třeba i z těsta povidlového. A pokud vám doma chybí váha, bude pro vás jistotou hrníčkový recept.

Velikonoční

Na žádném velikonočním stole nesmí chybět nadýchaný mazanec, jídáše a boží milosti

Mazanec se tradičně pekl už na Bílou sobotu (stejně jako beránek), aby byl nachystán na nedělní snídani. Velikonoční neděle byla po dlouhém období půstu prvním dnem, kdy se lidé mohli dosyta najíst. Mazanec ve tvaru bochánku byl proto symbolem konce odříkání i oslavou nového života. A kdy péct jidáše? Těm patří Zelený čtvrtek, božím milostem pak Velikonoční pondělí. 

Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete

Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.

Velikonoční

Kynuté velikonoční jidáše

(doba přípravy 90 min)

Kynuté

Sváteční boží milosti

(doba přípravy 60 min)

Sváteční

Tipy na kynuté velikonoční pečivo 

K Velikonocům neoddělitelně patří pečení. Co všechno bychom mohli mít na Velikonoce ještě napečeno?

Velikonoční beránek z kynutých uzlíků krok za krokem

Nemáte formu na beránka? Zkuste tento netradiční recept na beránka na plechu, vytvořeného z tvarohových šneků, s medovou krustou k tomu!

Velikonoční

Velikonoční pletýnky

(doba přípravy 160 min)

Velikonoční 

Velikonoční hnětýnky

(doba přípravy 60 min)

Velikonoční

 

Velikonoční nádivka - nejlépe chutná ta od babičky 

Na velikonoční stůl patří také velikonoční nádivka, zvaná „hlavička / sekanice“, do které se přidává hlavní symbol jara, zelené bylinky. Mohou to být mladé kopřivy, medvědí česnek, ale skvělou službu udělá také popenec břečťanovitý, lidově zvaný kundrlátek.

5 nejlepších receptů na velikonoční nádivku: Kterou letos upečete?

Hledáte opravdu dobrý recept na velikonoční nádivku? Ať už je kopřivová, špe

nátová, s medvědím česnekem, s uzeninou či bez - tyhle recepty jsou podle našich čtenářů nejchutnější. A která vede? Samozřejmě ta od babičky.

5

Sladké velikonoční pečení s dětmi 

Užijte si s dětmi o Velikonocích pořádnou zábavu a zapojte je nejen do barvení vajíček, ale i do pečení velikonočních dobrot. Sušenky ve tvaru zvířátek i měkké perníčky je budou rozhodně bavit!

Barvení vajec červeným zelím

(doba přípravy 20 min)

Barvení

Přírodní barvení velikonočních vajíček: Jak na to, aby se výsledek podařil na výbornou?

Velikonoce se kvapem blíží, a i když letos proběhnou možná za stejně nestandardních podmínkách jako minulý rok, určitě si tím nenechte zkazit náladu a nachystejte si doma oslavu jarních svátků se vší parádou!

Přírodní

Velikonoční sušenky ve tvaru oveček

(doba přípravy 30 min)

Velikonoční

Velikonoční perníčky od Marušky

(doba přípravy 120 min)

Velikonoční

Bez jehněčího na stole by to nebyly ty pravé Velikonoce 

Ve velikonoční kuchyni hraje důležitou roli také maso. To se vždy připravovalo v neděli, na Boží hod velikonoční, kdy se na slavnostně prostřený stůl servírovala jehněčí nebo kůzlečí pečínka. 

Pečená jehněčí žebírka

(doba přípravy 160 min)

Pečená

Sváteční jehněčí s nádivkou

(doba přípravy 160 min)

Sváteční

Kůzlečí roláda s velikonoční nádivkou

(doba přípravy 120 min)

Kůzlečí

Co s vykoledovanými vajíčky? 

Vajec natvrdo zbude o Velikonocích vždy víc než dost. Ale co s nimi? Šup s nimi do pomazánky i do salátů. 

Jak použít zbylá vejce? Zkuste vajíčkovou pomazánku podle našeho receptu

Vejce k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Dnes si připravíme výbornou pomazánku z přebytků vajec, kterou podáváme na čerstvém pečivu.

Jak

Celerový salát s bramborem a vejci

(doba přípravy 60 min)

Celerový

Velikonoce netradičně a po vegansku 

Ani vegetariánům a veganům nemusí být o Velikonocích nic odpíráno. Máme pro vás skvělé recepty na veganské velikonoční pečivo, beránka a dokonce i nádivku. 

Veganské pečení: Velikonoční jidáše ve tvaru zajíčků krok za krokem

Velikonoční jidáše se tradičně podávají na zelený čtvrtek. Jidáše nám připomínají tvar provazu, na kterým se oběsil proradný Jidáš. Také symbolizují vítaní jara, plodnost a hojnost, takže je můžeme tvarovat do různých housenek, ptáčků nebo roztomilých zajíčků.

Veganské

Veganské pečení: Velikonoční citronový beránek krok za krokem

K přípravě této klasické velikonoční pochoutky využijete pouze rostlinné suroviny a výsledek vás určitě překvapí.

Veganské

Veganské pečení: Velikonoční mazanec krok za krokem

Tradiční mazanec patří mezi nepostradatelnou součást Velikonoc. Pokud upřednostňujete rostlinné suroviny, tak tento recept je přímo pro vás a zaručujeme, že je od klasického mazance k nerozeznání

Veganské

Velikonoční nádivka s tofu a špenátem krok za krokem

Nádivka patří k tradičním velikonočním pokrmům. V tomto receptu vám nabízíme veganskou alternativu s uzeným tofu a čerstvým špenátem.

Velikonoční

Jak přežít Velikonoce ve zdraví a nepřibrat

Velikonoce klepou na dveře a my už se těšíme na tradiční pochoutky, které k nim neodmyslitelně patří. Velikonoční perníčky, beránek, mazanec či nádivka, jak na to, abychom si svátky jara užili jako obvykle, přitom se nemuseli bát zbytečných kil navíc?

Jak

 

 

Velikonoce se blíží - zapomeňte na čokoládové figurky a připravte koledníkům originální velikonoční výslužku

Velikonoční svátky mají být veselou a barevnou oslavou jara, obrovské množství čokolády, které si však děti obvykle přinesou domů z koledy, zůstává často nevyužité ještě dlouho po Velikonocích. Zkuste to letos trochu jinak.

Velikonoce

Velikonoce se blíží: Otestujte se, jak dobře znáte velikonoční zvyky

Barvení vajíček, pečení beránka, příprava velikonoční nádivky a zasloužená pomlázka – tak nějak vypadají Velikonoce možná i u vás. Zkuste se otestovat, jak dobře znáte právě tyto svátky.

Velikonoce

Za celou redakci Vareni.cz Vám přejeme veselé a vypečené Velikonoce! 

A samozřejmě, bohatou pomlázku :-)

Úvodní foto: Shutterstock.com

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz