Velikonoční sušenky ve tvaru oveček

Zkuste letos překvapit na Velikonoce tak trochu jinými sušenkami. Především děti budou nadšeny.


5.04x
30 min

Postup přípravy

Do větší misky odvážíme mouku, cukr, přidáme rum, citronovou kůru, přírodní vanilkový extrakt (lze vynechat), 2 žloutky a studené máslo přímo z lednice, které jsme nakrájeli na kostky. 

Konečky prstů začneme spojovat suroviny takovým způsobem, jako bychom tvořili drobenku, následně rychle spojíme v těsto. Na vál či kuchyňské prkénko si vždy dáme kus těsta a po částech po něm přejíždíme směrem od sebe hranou ruky. Suroviny se tak správně propojí a sušenky budou úžasně křehké. Vzniklé pláty opět dáme rychle dohromady v těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň dvě hodiny v lednici, ideálně přes noc. 

Po odpočinutí těsta v lednici jej necháme pár minut na vále. Odkrojíme si asi čtvrtinu těsta, kterou lehce rozválíme, posypeme kakaem holandského typu, zabalíme a krátce prohněteme, aby se těsto obarvilo na hnědo. Ze světlé části těsta tvoříme malé kulíčky (cca 1 cm v průměru) a skládáme na plech vyložený pečicím papírem do tvaru těla ovečky. Z kakaové části tvoříme hlavu, nohy, uši a případně ocásek. Vše jemně přitiskneme k sobě. 

Velikonoční sušenky ve tvaru oveček poté pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme je z trouby. 

Vychladlé velikonoční sušenky naskládáme do krabičky a skladujeme v lednici. Podáváme například kávě či čaji.

Vyzkoušejte také další tipy na velikonoční dobroty


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Velikonoční sušenky ve tvaru oveček

Zpět na recept