Vyzkoušejte recept na slaný dortík z toustového chleba s vajíčkovou pomazánkou, který podáváme jako chuťovku o Velikonocích. Hosté budou nadšeni!
500 g | chléb toustový |
náplň 1 | |
---|---|
7 ks | vejce (M/L) |
50 g | máslo |
250 g | žervé |
1 lžička | medová hořčice |
1.5 lžíce | hustá majonéza |
náplň 2 | |
100 g | žervé |
70 g | métská čajovka |
1 lžíce | hustá majonéza |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
na ozdobu | |
1 ks | vejce natvrdo |
podle potřeby | |
100 g | plátkový tvrdý pikantní salám |
80 g | zelené olivy bez pecek |
Nejdříve si připravíme pomazánky. Základ tvoří pomazánka z vajec. Vejce uvaříme natvrdo. Jedno vejce odložíme stranou a ostatní oloupeme, rozpůlíme a žloutky oddělíme od bílků. V míse ušleháme změklé máslo se solí a žloutky dohladka, poté přidáme žervé, lžíci majonézy a lžičku medové hořčice. Vše vyšleháme dohladka a nakonec do směsi vmícháme jemně nastrouhané vařené bílky. Pomazánku podle chuti osolíme, opepříme a rozdělíme na poloviny. Jednu část použijeme na plnění a druhou na potření dortíku, kterou uložíme v chladu. Druhou pomazánku do dortíku připravíme ze žervé a čajovky. Čajovku necháme při pokojové teplotě změknout a následně ji prošleháme se žervém a majonézou.
Formu o průměru cca 16 – 17 cm důkladně vyložíme potravinovou fólii, tak aby přesahovala asi 5 cm přes okraje. Poslouží nám ke snadnému vyjmutí dortíku z formy. Plátky toustového chleba zbavíme kůrek a pomocí válečku rozválíme na placky. Olivy necháme okapat a nakrájíme na kolečka.
Boční stěnu a dno formy vyložíme připraveným toustovým chlebem. Poté stěny korpusu potřeme tenkou vrstvou vajíčkové pomazánky a na dno naneseme vyšší vrstvu. Na ni klademe toustový chléb, opět naneseme vajíčkovou pomazánku, kterou hustě poklademe olivami, Další vrstvou bude opět chléb, poté druhá pomazánka s čajovkou, plátky salámu a opět chléb. Vrstvy opakujeme do vypotřebování surovin. Poslední vrstvou je toustový chleba. Takto připravený dortík uzavřeme folií, zatížíme třeba talířkem a necháme v chladu alespoň 4 hodiny odležet.
Odležený velikonoční dort vyjmeme z formy, potřeme ze všech stran druhou částí změklé vajíčkové pomazánky, ozdobíme podle vlastní fantazie olivami, plátky vařeného vejce, salámem a pažitkou a opět necháme v chladu asi 2 hodiny ztuhnout.
Pomazánkový slaný velikonoční dort nakrájíme na menší dílky a podáváme jako pohoštění při oslavách Velikonoc.
Tipy na tradiční i moderní obložené mísy
Je před vámi příprava slavnostního pohoštění a chcete se tentokrát opravdu blýsknout? Nebaví vás mazat veku na tucty chlebíčků, protože očekáváte rozmlsané hosty, kdy každý z nich dává přednost jinému druhu? Možná nebude od věci vsadit na studené obložené mísy, kde si to své vybere každý sám, aniž by přišel o možnost obdivovat váš aranžérský talent.
Co se kdysi jedlo v době velikonočního půstu?
Velikonoční půst měl v době našich předků liturgický význam, zároveň však moudře nabádal k pročištění těla po období hodování. Je a byla to doba, kdy se věřící připravovali na nejdůležitější svátky v roce. Velký půst začínal na Popeleční středu a končil o Bílé sobotě.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena