Jemné a nadýchané, skvělé k snídani i ke svačině, dokonalé na jarní a velikonočně prostřený stůl.
těsto | |
---|---|
500 g | hladká mouka |
100 g | cukr |
1 špetka | sůl |
150 g | máslo |
2 ks | vejce |
200 ml | mléko |
1 kostka | droždí |
na potření | |
1 ks | vejce |
na ozdobu | |
1 balení | celý mák |
Droždí zasypeme cukrem a zalijeme mlékem, necháme vzejít kvásek. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, přidáme vejce a kvásek, osolenou mouku a vypracujeme těsto, které pak necháme ještě pod utěrkou vykynout. Těsto poté rozválíme a rozdělíme na libovolné množství menších dílů, z kterých pak uděláme malé bochánky. Makovky mohou mít také tvar klasických loupáků nebo šneků. Makovky naskládáme na plech vyložený pečícícm papírem a necháme ještě v teple kynout. Poté potřeme každou z nich rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme celým mákem. Pečeme zhruba 20 minut při 190 stupních Celsia, záleží na velikosti makovek.
Skvělé recepty na domácí pečivo: Upečte si voňavé rohlíky, dalamánky a croissanty
Došlo vám pečivo? Upečte si domácí, ono se mu stejně nic nevyrovná! Připravili jsme pro vás prověřené recepty na domácí rohlíky, dalamánky a houstičky, ale také na nadýchané croissanty, italskou ciabattu a briošky na hamburgery. Nechybí ani kynuté sladké pečivo, které ocení hlavně děti.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
Ulovit při běžném nákupu kostku droždí se v těchto dnech může zdát jako výhra v loterii. Ale i tak se nemusíte vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět
Piškotový beránek, jidáše, mazanec, vajíčková pomazánka nebo salát, velikonoční nádivka - to všechno jsou tradiční velikonoční pochoutky, které si určitě neodepřeme ani o letošních svátcích jara.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena