těsto | ||
---|---|---|
4 lžíce | olej | |
4 ks | vejce | |
4 lžíce | voda | |
50 g | čokoláda | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
120 g | cukr krupice | |
100 g | ořechy | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
200 g | polohrubá mouka | |
50 g | rozinky v rumu | |
kandované nebo sušené ovoce | ||
na ozdobu | ||
čokoládová poleva |
Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky ušleháme s cukry do pěny a po lžících přidáváme olej a vodu. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, ořechy, rozinky namočené v rumu, ovoce a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na beránka a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po vytažení z trouby a vyklopení z formy necháme beránka zchladnout.
Lahodného velikonočního beránka nakonec polijeme rozpuštěnou čokoládou a dozdobíme například ořechy a sušeným ovocem.
Velikonoční beránek: Jak na to, aby se podařil na výbornou?
Velikonoční beránek je tradičním symbolem svátků jara a obvykle nechybí na svátečně prostřených stolech českých domácností. Beránka můžete vyzkoušet z třeného těsta, trochu netradiční je beránek mrkvový nebo ořechový. Zajímavý je beránek makový a krásně vláčný je z těsta s tvarohem, šlehačkou nebo majonézou. Do těsta můžete přidat i kokos, zkrátka fantazii se meze nekladou.
Pečeme zdravěji: Banánový beránek s oříšky krok za krokem
Tento velikonoční beránek neobsahuje cukr ani vejce, ale přesto chutná výborně. Vyzkoušejte tohoto zdravějšího beránka a jistě budete překvapeni výsledkem.
Autor:MirekVlcek
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena