Beránek na plechu s tvarohem a pudinkem

Nemáte formu na beránka? Zkuste recept na beránka na plechu, vytvořeného z tvarohových šneků a s medovou krustou k tomu!


0.00x
60 min

Postup přípravy

Nejprve do hrnečku dáme teplé (ne horké) mléko, rozdrobíme do něj čerstvé droždí, přidáme špetku cukru, zaprášíme lehce hladkou moukou a necháme přikryté pod utěrkou cca 10 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. Poté si nachystáme všechny ingredience na těsto. Začneme tím, že do misky odvážíme mouku, cukr, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, vylijeme vzešlý kvásek a začneme od středu míchat. Přidáme žloutky, citronovou kůru a 100 g tuku. Nejlépe použijeme 50 g rozpuštěného másla, 25 g sádla a 25 g oleje, docílíme tak nejlepší chuti, ale můžeme něco z toho navzájem nahradit. Těsto vymísíme, lehce poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě jednu hodinu vykynout. Pokud máme doma robota či domácí pekárnu, usnadníme si s hnětením práci. 

Připravíme si náplň. Uvaříme dle návodu 1 balení vanilkového pudinku s cukrem, ovšem jen v menším množství mléka, aby byl pořádně hustý. Pudink po zchladnutí krátce vyšleháme s tvarohy z alobalu. 

Těsto po hodině kynutí zdvojnásobí svůj objem. Pomoučíme si vál a tři čtvrtiny těsta na něj přemístíme. Těsto vyválíme na obdélník, měl by být silný cca 4-5 mm. Celou plochu vyváleného těsta potřeme připravenou náplní z pudinku a tvarohu. Na horní části necháme cca 5 cm nepotřeno. Zdola nahoru začneme těsto rolovat do utažené tenké rolády. Nejlépe nití nebo vlascem krájíme cca 2 cm kolečka - stejným způsobem jako knedlíky, tedy podvlékneme pod roládu, nahoře překřížíme oba konce nitě a utáhneme. 

Skládáme na plech do tvaru těla beránka, ze zbylého těsta v misce vytvarujeme hlavu, rohy a nohy. Necháme cca 20 minut kynout na plechu, mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C a potřeme beránka rozšlehaným vajíčkem, poté pečeme dozlatova cca 20 minut.

Těsto vyjde na dva beránky, tedy jednoho můžeme sníst hned po upečení a druhého nechat na sváteční stůl. Případně zbytek těsta s náplní upečeme jen jako samostatné šneky na druhém plechu. 

Beránka ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem, s medem a skořicí. Necháme vychladnout, můžeme i dozdobit, například oči z hřebíčku, mašli ke krku nebo jedlé květy za roh. Beránek poslouží jako dekorace svátečního stolu a poté podáváme jako dezert ke kávě či čaji.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Beránek na plechu s tvarohem a pudinkem

Zpět na recept