Velikonoční beránek je symbolem svátků jara a nechybí na svátečních stolech. Beránka můžete vyzkoušet z třeného těsta, trochu netradiční je beránek mrkvový nebo ořechový. Zajímavý je beránek makový a krásně vláčný je z těsta s tvarohem, šlehačkou nebo majonézou. Na konci článku si můžete dát velikonoční kvíz a vyzkoušet tak své znalosti!
Podle tradice by se měl velikonoční beránek péct na Bílou sobotu, stejně jako mazanec. Jidáše se pečou zase na Zelený čtvrtek a k Velikonočnímu pondělí patří boží milosti. Velký pátek býval dnem postním.
-> KVÍZ: Znáte chutě Velikonoc? Otestujte si své znalosti!
Tradice velikonočního pečení vychází z biblických dějin. Křesťanství zná tradici pečení beránka již od dávných dob středověku a začalo využívat beránka jako symbol Ježíše Krista, který prolil svou nevinnou krev na kříži.
Receptů na beránka jsou desítky a v mnohých rodinách se peče podle tradičního receptu. Nejtypičtější je zřejmě beránek z piškotového těsta.
-> Jaké těsto zvolit na velikonočního beránka?
Klasický beránek se peče z pšeničné mouky. Často se dělá z piškotového těsta nebo z klasického třeného, a může být i kynutý.
-> KVÍZ: Znáte chutě Velikonoc? Otestujte si své znalosti!
Máslo do těsta na velikonoční beránek nenahříváme, těsto by tak mohlo zůstat příliš řídké.
Formu na beránka pečlivě vymažeme tukem a vymazáváme štětcem. Jedině tak dobře vytřeme každý záhyb formy, což je při pečení beránka důležité.
Poté formu vysypeme prosátou strouhankou nebo moukou, aby šel beránek dobře vyklopit.
-> Jak úspěšně vyklopit beránka z formy?
Většina beránků přichází při vyklápění často o uši nebo čumáček, což je dáno tím, že tyto části formy se rychleji prohřejí a těsto se v nich rychle vysušuje až připaluje. Je vhodné dát do těchto míst alobal.
Při pečení v uzavřené formě předehříváme troubu na vyšší teplotu, asi 220 °C, po 10 minutách teplotu zmírníme.
-> Velikonoční máslové sušenky jen ze tří surovin
Beránka obvykle stačí posypat moučkovým cukrem, často se však beránek zdobí také polevou. Pracuje se s ní snadno, krásně vypadá, navíc těsto chrání před vysycháním.
-> Jak na dokonalou čokoládovou polevu
Jak pekly beránka naše babičky?
Suroviny:
30 dkg hladké mouky
25 dkg krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
25 dkg másla
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
6 ks vajec
troška rumu
máslo na vymazání formy
2 ks koření hřebíčku
moučkový cukr na posypání
Recepty na velikonočního beránky, které by vám neměly ujít:
Hrníčkový beránek mojí maminky
Šlehačkový velikonoční beránek
Jemný beránek s kandovaným ovocem
Banánový beránek s oříšky krok za krokem
Tento velikonoční beránek neobsahuje cukr ani vejce, ale přesto chutná výborně. Vyzkoušejte tohoto zdravějšího beránka a jistě budete překvapeni
Hrníčkový beránek s malinami a čokoládou
(doba přípravy 60 min)
(doba přípravy 60 min)
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena