Velikonoční beránek je tradičním symbolem svátků jara a obvykle nechybí na svátečně prostřených stolech českých domácností. Beránka můžete vyzkoušet z třeného těsta, trochu netradiční je beránek mrkvový nebo ořechový. Zajímavý je beránek makový a krásně vláčný je z těsta s tvarohem, šlehačkou nebo majonézou. Do těsta můžete přidat i kokos, zkrátka fantazii se meze nekladou.
Kromě beránka se na Velikonoce pečou také mazance, jidáše, boží milosti či perníky, ale také linecké cukroví v podobě kuřátek, zajíčků, vajíček a podobně. Těmito dobrotami můžete pohostit i koledníky, kteří dorazí k vašim dveřím na Velikonoční pondělí.
Zapomeňte na čokoládové figurky a připravte koledníkům originální velikonoční výslužku
Velikonoční svátky mají být veselou a barevnou oslavou jara, obrovské množství čokolády, které si však děti obvykle přinesou domů z koledy, zůstává často nevyužité ještě dlouho po Velikonocích. Zkuste to letos trochu jinak.
Tradice velikonočního pečení vychází z biblických dějin. Křesťanství zná tradici pečení beránka již od dávných dob středověku a začalo využívat beránka jako symbol Ježíše Krista, který prolil svou nevinnou krev na kříži. V křesťanství je tak beránek symbolem Ježíše obětovaného za spásu světa. Je symbolem nevinnosti a naší záchrany. Zajímavostí je, že sám Ježíš jedl u poslední večeře se svými apoštoly právě beránka. Receptů na beránka jsou dnes desítky, možná i stovky a v mnohých rodinách se peče podle tradičního receptu předávaného z generace na generaci.
Nestíháte péct? Rychlé velikonoční recepty, které hravě zvládnete!
Možná také marně hledáte čas na velikonoční pečení. Našli jsme pro vás pár receptů, které zvládnete připravit bez zdlouhavých příprav. Beránek, mazanec, velikonoční nádivka i perníčky snadno a rychle.
Nejčastější variantou je klasický beránek upečený z pšeničné mouky. Často se dělá z klasického třeného těsta, může být i kynutý. V rámci zdravějšího pečení můžete zkusit beránka i ze špaldové nebo rýžové mouky. Ve Francii v některých domácnostech jedí beránka s pečenými karamelizovanými jablky. Podle tradice by se měl beránek péct na Bílou sobotu, stejně jako mazanec. Jidáše se pečou zase na Zelený čtvrtek a k Velikonočnímu pondělí patří boží milosti. Velký pátek býval dnem postním.
Máslo do těsta na velikonočního beránka nenahříváme, těsto by tak mohlo zůstat příliš řídké. Těsto zpracováváme raději ručně, elektrický šlehač a vysoké otáčky opět utvoří příliš řídkou konzistenci, příliš našlehané nebo řídké těsto pak vytéká z formy. Formu na beránka pečlivě vymažeme ztuženým tukem a vymazáváme pomocí štětce. Jedině tak dobře vytřeme každý záhyb formy, což je při pečení beránka důležité. Poté formu vysypeme prosátou strouhankou, aby šel beránek dobře vyklopit. Můžeme formu vysypat i hrubou moukou, krupičkou, strouhaným kokosem, ovesnými vločkami, drcenými piškoty nebo nastrouhanými ořechy. Většina beránků přesto přichází při vyklápění poměrně často o uši nebo čumáček, což je dáno tím, že tyto části formy se rychleji prohřejí a těsto se v nich rychle vysušuje až připaluje. Je vhodné dát do těchto míst alobal. Při pečení v uzavřené formě předehříváme troubu na vyšší teplotu, asi 220 °C, po 10 minutách teplotu zmírníme.
Beránka obvykle stačí posypat moučkovým cukrem, často se však beránek zdobí také polevou. Pracuje se s ní snadno, krásně vypadá, navíc těsto chrání před vysycháním. Poleva se dá připravit v mnoha barvách i příchutích. Oblíbená je cukrová poleva a poleva z čokolády. Beránka můžeme ozdobit také bohatými kudrnami z krému, poté jej však musíme skladovat v lednici. Pro to pravé jarní potěšení se budou hodit i jedlé květy nebo sušené ovoce, například rozinky. V neposlední řadě můžete použít vlašské ořechy či mandle.
30 dkg hladké mouky
25 dkg krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
25 dkg másla
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
6 ks vajec
troška rumu
máslo na vymazání formy
2 ks koření hřebíčku
moučkový cukr na posypání
Vyšleháme bílky z šesti vajec s cukrem do husté pěny. V jiné misce našleháme změklé máslo s vanilkovým cukrem a vaječnými žloutky. Přidáme trochu rumu pro chuť. Do směsi zlehka vmícháme část sněhu z bílků. Mouku promísíme s kypřicím práškem do pečiva, část přisypeme do směsi a vše pečlivě promícháme. Zopakujeme s dalšími bílky i zbytkem mouky. Přidáme podrcený hřebíček. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou. Naplníme těstem a pečeme 45 minut na 165 stupňů. Po upečení necháme úplně vychladnout a poté opatrně vyklopíme. Beránka ozdobíme cukrem, (polevou nebo krémem) a ozdobíme mašlí.
Videorecept: Velikonoční beránek podle Anny
O Velikonocích prostě beránek nesmí chybět. Zkuste tohoto bezlepkového, plného oříšků a rozinek!
Banánový beránek s oříšky krok za krokem
Tento velikonoční beránek neobsahuje cukr ani vejce, ale přesto chutná výborně. Vyzkoušejte tohoto zdravějšího beránka a jistě budete překvapeni
Foto: Shutterstock.com
autor Veronika
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena