Velikonoční svátky mají být veselou a barevnou oslavou jara, obrovské množství čokolády, které si však děti obvykle přinesou domů z koledy, zůstává často nevyužité ještě dlouho po Velikonocích. Zkuste to letos trochu jinak.
Velikonoce - to jsou v současné době především čokoládoví zajíci ve všech možných tvarech a velikostech, čokoládová vajíčka, zkrátka čokoláda a zase čokoláda. Možná právě proto letos v rámci velikonočních příprav uvažujete o tom, jak trochu změnit, vylepšit a obohatit nejen velikonoční stůl, ale především výslužku pro malé koledníky.
Kromě tradičních vařených vajec, čokoládových vajíček a zajíců jsou stále oblíbenější velikonoční motivy z perníku - krásně a barevně zdobená perníková zvířátka, vajíčka, květiny a další tvary, to jsou ty nejhezčí velikonoční výslužky. Perník se však nemusí připravovat jen klasickým způsobem, existují i jeho zdravější varianty, stejně chutné a na přípravu o nic složitější. Stačí nahradit klasický cukr cukrem třtinovým a obyčejnou mouku pak moukou celozrnnou, žitnou či špaldovou. Perníčky pak upečete obvyklým způsobem a ozdobíte cukrovou polevou, buď čistě bílou, nebo obarvenou potravinářským barvivem.
Děti mají rády dortová lízátka, sušenky na dřívku jsou obdobné a opět mohou být připraveny zdravěji. Stačí připravit klasické sušenkové těsto, opět s použitím celozrnné mouky a třtinového cukru, vykrájet motivy králíčků, oveček apod. Upečené tvary pak připevnit na dřívka, namočit do kvalitní hořké čokolády a posypat barevným zdobením, popřípadě dozdobit barevnou stužkou.
Muffiny jsou velmi oblíbenou sladkou pochoutkou, jsou zároveň moderní a stylové a dají se jakkoliv nápaditě nazdobit. S jejich přípravou mohou pomoci i samy děti, pro které je to obvykle vítaná zábava. Těsto opět připravíme se zdravější moukou i cukrem, použijeme také kypřící prášek bez obsahu fosfátů. Muffiny nazdobíme tak, aby jednoznačně připomínaly Velikonoce a jejich symboliku - veselé barvy, krém může být žlutý i zelený, skvěle mohou na vrchu vypadat i vykrajovaná zvířátka z domácího, zdravějšího marcipánu, kdy cukr nahradíte medem a březovým cukrem (xylitolem) a přidáte kokosový olej. K obarvení surovin vyzkoušejte přírodní potravinářská barviva.
Malým koledníkům můžete nabídnout i takovou pochoutku, kterou se posilní hned po cestě a o které se určitě doma zmíní. Uvařená vajíčka rozkrojte na půlky a naplňte sytě zelenou avokádovou pomazánkou, to vše pak ještě ozdobte, například černou olivou, kouskem červené papriky, petrželkou apod. Příprava avokádové náplně – dužninu avokáda rozmělněte spolu s uvařenými vejci, s trochou smetany, s jarní cibulkou a hořčicí. Dochutíme špetkou soli a pepře, ozdobíme jak popsáno výše a poskládáme na talíř.
Muffiny z müsli
(doba přípravy 35 min )
Velikonoční perníčky od Marušky
(doba přípravy 2 hod )
Velikonoční cupcakes medem a ořechy
(doba přípravy )
Skořicové sušenky pro děti
(doba přípravy 20 min )
Velikonoční pečení s dětmi: Tyhle sušenky ve tvaru zvířátek je budou bavit!
Velikonoce nemusí být vůbec nudné! Překvapte letos velikonočními sušenkami. Jsou velmi jednoduché na přípravu, obzvláště dětem se bude tento recept líbit.
Videorecept: Čokoládová velikonoční vajíčka podle Anny
Vajíčka nemusí být jen od slepiček. Udělejte si své vlastní plné oříšků a datlí. V kombinaci s mrkví je tohle naprostá dobrota.
Foto: Shutterstock.com
autor Veronika
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena