Recept na kynuté hnětýnky s rozinkami a mandlemi, které jsou výborné nejen o velikonočních svátcích.
3 ks | žloutek |
50 g | rozinky |
30 g | droždí |
100 g | cukr krupice |
1 balíček | vanilkový cukr |
1 lžíce | citronová kůra |
30 g | lupínky mandlí |
280 g | polohrubá mouka |
50 ml | vlažné mléko |
125 g | tuk na pečení |
na potření | |
---|---|
1 ks | vejce |
podle chuti | |
cukr moučka |
Nejdříve si odvážíme a odměříme všechny ingredience. Mouku prosejeme. Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 50 ml vlahého mléka umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vyběhnout. V míse utřeme tuk na pečení s oběma cukry, žloutky a citronovou kůrou do pěny. Pak vmícháme mouku, kvásek a zaděláme těsto, které přendáme na pomoučený vál. Těsto důkladně hněteme alespoň 5 minut, dokud nebude hladké a hebké. Pak do něj zapracujeme rozinky a mandle, poprášíme moukou a zakryté necháme asi 2 hodiny kynout. Z vykynutého těsta tvoříme velkou lžící zakulacené bochánky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět asi 30 minut kynout. Pak velikonoční hnětýnky potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě upečeme při 170 °C dorůžova. Upečené hnětýnky můžeme podle obliby ještě teplé poprášit moučkovým cukrem. Velikonoční hnětýnky podáváme ke kávě nebo čaji.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena