Recept na vynikající tradiční věnečky s odlehčeným krémem.
těsto | |
---|---|
1 špetka | sůl |
300 g | vejce |
125 g | máslo |
250 g | voda |
200 g | hladká mouka |
poleva | |
1 lžíce | rum |
cukr moučka | |
1 lžíce | citronová šťáva |
2 lžíce | horká voda |
krém | |
300 ml | mléko |
100 g | cukr moučka |
250 ml | smetana ke šlehání |
1 balení | vanilkový pudinkový prášek |
Nejprve dáme do hrnce vodu, máslo a na sporáku zahříváme na nejvyšším stupni (za občasného míchání). Jakmile se máslo úplně rozpustí a směs začne bublat, přisypeme předem odváženou (nejlépe i prosátou) mouku a svižně mícháme, aby se vše spojilo, poté ještě cca 2 minuty promícháváme, těsto se začne odlepovat od stěn. Po cca 2 minutách stálého míchání je těsto hotovo, jakmile se na dně hrnce napálí tenký povlak těsta, odstavíme hrnec a necháme částečně vychladnout. Těsto přesuneme do mísy, osolíme a jakmile má zhruba teplotu těla, postupně zašleháme vajíčka. Těsto nejprve vypadá opravdu nevzhledně, nakonec se však spojí na hladkou konzistenci. Rozehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto přendáme do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem či silikonovou podložkou tvoříme kolečka. Plech zlehka pokropíme vodou. A vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 30 minut dozlatova. NEOTVÍRÁME troubu během pečení, těsto by spadlo. Během pečení si připravíme krém. Nejprve uvaříme pudink podle návodu na obalu - z mléka, cukru a pudinkového prášku, jen mléka dáme pouze 300 ml. Pokud nemáme nepřilnavý rendlík, cukr přidáváme až úplně nakonec, aby se pudink nepřichytával ke dnu hrnce. Po zhoustnutí odstavíme a potravinovou folii přitiskneme na povrch pudinku, aby se neudělal škraloup, pudink necháme úplně vychladnout. Vyšleháme si smetanu ke šlehání a poté zvlášť vychladlý pudink. Lžící vmícháme vyšlehanou smetanu do vyšlehaného pudinku, vznikne hladký lehký krém. Vychladlé věnečky podélně rozkrojíme, cukrářským sáčkem se zdobící špičkou naplníme pudinkovým krémem a přiklopíme vrchní částí. Posledním krokem je potření věnečků citronovou polevou, kterou snadno vytvoříme smícháním citronové šťávy, rumu, horké vody a moučkového cukru. Hotové věnečky necháme v lednici odležet a poté servírujeme například jako zákusek ke kávě.
Jako z cukrárny! Ty nejlepší zákusky, které si upečete doma
Kdo by nemiloval zákusky? Není nic lepšího než si ke kávičce jednou za čas dopřát něco sladkého. Kremrole, větrníky, věnečky, ale i oblíbené punčové řezy, makronky či nepřekonatelný Sacher dort. Vše vás podle ověřených receptů naučíme!
Domácí kremrole s mascarpone krok za krokem
Dnes se naučíme krok za krokem upéct vynikající kremrole s jemnou náplní, které připravíme za pár minut.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena