Recept na citronovou babetu s rybízem krok za krokem
1) Příprava surovin.
2) Troubu předehřejeme na 175 °C. Vajíčka rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.

3) Do našlehaných žloutků s cukrem postupně zašleháváme rozpuštěné máslo, smetanu, citronovou šťávu, nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem.

4) Jakmile vznikne jednolité těsto, lžící nebo stěrkou vmícháme zlehka a po částech ušlehaný sníh z bílků.

5) Těsto vlijeme do připravené máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pokud se rozhodneme přidat rybíz, lijeme těsto do formy po částech a prosypáváme rybízem.

6) Shora těsto zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut.

7) Propečenost těsta otestujeme špejlí, pokud se již nelepí drobky na špejli, vytáhneme babetu z trouby. Nesušíme moučník v troubě zbytečně dlouho.

8) Po cca 5 minutách ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu.

9) Na polevu si do misky prosejeme moučkový cukr a rozmícháme s citronovou šťávou a horkou vodou. Případně naředíme šťávou či vodou, v opačném případě přihustíme cukrem.

10) Polevou polijeme vychladlou babetu, necháme zaschnout, případně můžeme dozdobit rybízem a podáváme.

Citronová babeta a finanční náročnost
Citronovou babetu připravíme za cca 75 Kč.
Vyzkoušejte i další recepty s rybízem
Rybízová marmeládová směs
(doba přípravy 1 h 30 min )

Rybízová bábovka
(doba přípravy 1 hod )

Rybízová bublanina
(doba přípravy 1 hod )

Košíčky s rybízem
(doba přípravy )

Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem
(doba přípravy )
