Recept na citronovou babetu s rybízem krok za krokem
1) Příprava surovin.
2) Troubu předehřejeme na 175 °C. Vajíčka rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image2.jpg)
3) Do našlehaných žloutků s cukrem postupně zašleháváme rozpuštěné máslo, smetanu, citronovou šťávu, nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image3.jpg)
4) Jakmile vznikne jednolité těsto, lžící nebo stěrkou vmícháme zlehka a po částech ušlehaný sníh z bílků.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image4.jpg)
5) Těsto vlijeme do připravené máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pokud se rozhodneme přidat rybíz, lijeme těsto do formy po částech a prosypáváme rybízem.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image5.jpg)
6) Shora těsto zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image6.jpg)
7) Propečenost těsta otestujeme špejlí, pokud se již nelepí drobky na špejli, vytáhneme babetu z trouby. Nesušíme moučník v troubě zbytečně dlouho.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image7.jpg)
8) Po cca 5 minutách ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image8.jpg)
9) Na polevu si do misky prosejeme moučkový cukr a rozmícháme s citronovou šťávou a horkou vodou. Případně naředíme šťávou či vodou, v opačném případě přihustíme cukrem.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image9.jpg)
10) Polevou polijeme vychladlou babetu, necháme zaschnout, případně můžeme dozdobit rybízem a podáváme.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image10.jpg)
Citronová babeta a finanční náročnost
Citronovou babetu připravíme za cca 75 Kč.
Vyzkoušejte i další recepty s rybízem
Rybízová marmeládová směs
(doba přípravy 1 h 30 min )
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image11.jpg)
Rybízová bábovka
(doba přípravy 1 hod )
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image12.jpg)
Rybízová bublanina
(doba přípravy 1 hod )
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image13.jpg)
Košíčky s rybízem
(doba přípravy )
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image14.jpg)
Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem
(doba přípravy )
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8747/image15.jpg)