Citronová babeta s rybízem

Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme si ji dnes upéct tak, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná.


0.00x
45 min

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
4 ksvejce
100 gmáslo
1 kscitron
2 lžičkyprášek do pečiva
200 gcukr krupice
1 balenívanilkový cukr
250 gpolohrubá mouka
200 gsmetana ke šlehání

poleva

120 gcukr moučka
2 hrstěrybíz
2 lžícecitronová šťáva
1 lžícehorká voda

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 175 °C. Vajíčka rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Do našlehaných žloutků s cukrem postupně zašleháváme rozpuštěné máslo, smetanu, citronovou šťávu, nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem. Jakmile vznikne jednolité těsto, lžící nebo stěrkou vmícháme zlehka po částech ušlehaný sníh z bílků. Těsto vlijeme do připravené máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pokud se rozhodneme přidat rybíz, lijeme těsto do formy po částech a prosypáváme rybízem. Seshora těsto zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut. Propečenost těsta otestujeme špejlí, pokud se již nelepí drobky na špejli, vytáhneme babetu z trouby. Nesušíme moučník v troubě zbytečně dlouho. Po cca 5 minutách ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu. Na polevu si do misky prosejeme moučkový cukr a rozmícháme s citronovou šťávou a horkou vodou. Případně naředíme šťávou či vodou, přihustíme cukrem. Polevou polijeme vychladlou babetu, necháme zaschnout, můžeme dozdobit rybízem a podáváme.


Recept na rybízový koláč s ovesnými vločkami krok za krokem


Rybízovou bublaninu či rybízový koláč s bílkovým sněhem jste jistě zkoušeli. Máte-li chuť na změnu, vyzkoušejte tento lehce netradiční recept na rybízový koláč z ovesných vloček a banánu.


Recept


Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem


Dnes si podle FOTOPOSTUPU krok za krokem ukážeme, jak rychle připravit rybízový koláč s drobenkou. Je jednnoduchý, rychlý a výborný.


Když


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Citronová babeta s rybízem

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká