Citronová babeta s rybízem

Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme si ji dnes upéct tak, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná.


0.00x
45 min

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 175 °C.

Vajíčka rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Do našlehaných žloutků s cukrem postupně zašleháváme rozpuštěné máslo, smetanu, citronovou šťávu, nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem. Jakmile vznikne jednolité těsto, lžící nebo stěrkou vmícháme zlehka po částech ušlehaný sníh z bílků.

Těsto vlijeme do připravené máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pokud se rozhodneme přidat rybíz, lijeme těsto do formy po částech a prosypáváme rybízem. Seshora těsto zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut. Propečenost těsta otestujeme špejlí, pokud se již nelepí drobky na špejli, vytáhneme babetu z trouby. Nesušíme moučník v troubě zbytečně dlouho. Po cca 5 minutách ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme polevu. Na polevu si do misky prosejeme moučkový cukr a rozmícháme s citronovou šťávou a horkou vodou. Případně naředíme šťávou či vodou, přihustíme cukrem.

Polevou polijeme vychladlou babetu, necháme zaschnout, můžeme dozdobit rybízem a podáváme.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Citronová babeta s rybízem

Zpět na recept