Vsaďte na klasiku: Velikonoční nádivka s kopřivami krok za krokem

Vsaďte na klasiku: Velikonoční nádivka s kopřivami krok za krokem

Je nejvyšší čas začít se připravovat na Velikonoce a poohlédnout se po receptech na tradiční velikonoční pochoutky. Začneme velikonoční nádivkou s uzeným masem a kopřivami krok za krokem.

116162×

Velikonoční nádivka pokaždé jinak

Velikonoční nádivku připravuje každý po svém. Někdo přidává více masa, někdo ji doplňuje houbami, ale v žádné nechybí čerstvé bylinky. Může to být čerstvá petrželka, medvědí česnek, mladé kopřivy apod.

Recept na velikonoční nádivku s kopřivami krok za krokem

1) Na recept si připravíme maso (1/2 kg uzených žeber, 20 dkg uzeného královského bůčku, 20 dkg vepřové rolované plece). Dále budeme potřebovat: 7 rohlíků, 1/2 l polotučného mléka, 5 vajec, 25 g másla, 1 hrst čerstvých kopřiv, 1 lžíci čerstvé petrželky, muškátový oříšek, mletý pepř a sůl podle chuti.

Nejdříve uvaříme uzená žebra, potřebujeme na to asi 2 hodiny varu, aby maso odpadávalo od kosti. Uvaříme také uzený bůček a rolovanou plec (stačí vařit 1 hodinu). Maso z kostí obereme a společně s ostatním masem nakrájíme na kousky.

2) Rohlíky nakrájíme na kolečka nebo kostičky a zvlhčíme je vlažným mlékem. 

Vyzkoušejte také recept na velikonočního beránka

 

3) Vaječné žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

4) Zelené bylinky (kopřiva, petrželka) opláchneme, necháme okapat a nasekáme.

5) Rohlíky rozmačkáme téměř na kaši, přidáme žloutky a koření. Podle chuti použijeme sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.

Pozor, uzené maso bývá dost slané, proto raději se solí šetříme. Směs na velikonoční nádivku pořádně promícháme, přidáme i kousek rozpuštěného másla.

6) Přisypeme nakrájené maso a znovu promícháme.

7) Nakonec přidáme bílkový sníh, který zlehka vmícháme nadzvedváním vařečky, aby směs zůstala nadýchaná.

Vyzkoušejte také recept na velikonoční mazanec

 

8) Zapékací formu vymažeme máslem a velikonoční nádivku do ní rovnoměrně rozprostřeme.

9) Velikonoční nádivku pečeme 30 - 40 minut na 180 °C.

10) Upečenou velikonoční nádivku s mladými kopřivami nakrájíme a podáváme. Na talíři můžeme dozdobit zelenými bylinkami.

Takto připravená nádivka vyjde na 4 - 5 porcí. Je časově náročnější (vaření masa), ale finančně nás nevyjde zas tak draho, celý pekáček připravíme zhruba za 95 Kč.

Máme pro vás i další recepty na velikonoční nádivku - vyberte si!

Masová nádivka s chutí exotiky
(doba přípravy 2 hod )

Babiččina velikonoční nádivka
(doba přípravy 1 hod )

Velikonoční nádivka s kešu oříšky
(doba přípravy 1 h 30 min )

Jarní nádivka s kopřivami a dipem z červené řepy
(doba přípravy 1 h 15 min )

Žemlová nádivka s uzeným kuřetem
(doba přípravy )

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena