Výborný recept pochází z repertoáru televize před mnoha roky a od tehdy ho dělávám na velikonoční svátky.
3 stroužky | česnek |
0.5 lžičky | sůl |
10 ks | žloutek |
1 lžička | majoránka |
1 ks | cibule |
10 ks | bílek |
5 lžic | slunečnicový olej |
0.1 lžičky | muškátový oříšek |
200 g | vepřová plec |
1 svazek | čerstvá petrželka |
1 lžička | mletý černý pepř |
200 ks | kuřecí stehno |
200 g | vepřové uzené maso |
10 ks | houska (den stará) |
750 ml | vlažný vývar z uzeného masa |
podle potřeby | |
---|---|
30 g | máslo na vymazání formy |
1 lžíce | strouhanka na vysypání |
1 lžíce | strouhanka na zahuštění |
Včerejší žemle pokrájíme na kostky a necháme několik hodin volně přeschnout. Zvlášť v osolené vodě uvaříme vepřové plecko nebo kotletu (cca 20 minut) a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm. Dále zvlášť v osolené vodě uvaříme uzené vepřové plecko nebo krkovičku (cca 30 až 35 minut) na středním plameni a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm. Kuřecí stehno uvaříme v osolené vodě (asi 15 minut) a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm. Mezitím, než se uvaří maso, pokrájíme cibuli na kostky a petrželovou nať nasekáme nadrobno. Cibuli orestujeme na 2 polévkových lžících oleje a necháme vychladnout.
Teflonovou dortovou formu o průměru 34 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Můžeme použít jakoukoliv jinou formu. Připravíme si koření - mletý černý pepř, majoránku, muškátový oříšek, očistíme stroužky česneku a prolisujeme. Na žemle nalijeme 750 ml vlažného vývaru z vaření uzeného masa a necháme 15 minut odstát, aby se vývar vsákl, ale déle ne, aby se žemle nerozmočily. Přidáme žloutky a sůl - opatrně, vývar je už slaný dost, nastrouháme muškátový oříšek, okořeníme směs mletým černým pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Přidáme orestovanou a vychladlou cibuli, posekanou petrželovou nať, nakrájené maso a opatrně celé promícháme, aby se žemle nerozdrobily. Jemně vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a podle potřeby směs zahustíme strouhankou.
Směs na velikonoční hlavičku dáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy, směs ve formě uhladíme a na povrch nalijeme zbylý olej. Pečeme pomalu v troubě cca 50 minut při 170 °C, dokud nebude povrch křupavý a do hnědo-červena. Velikonoční hlavičku necháme ve formě zchladnout a potom odstraníme boky rozevírací formy. Upečenou velikonoční hlavičku pokrájíme na porce a za tepla podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Za studena hlavičku podáváme s chlebem, rajčaty a zeleninovou paprikou.
Videorecept: Velikonoční nádivka podle Anny
Není těch vajíček o Velikonocích už nějak moc? Co takhle vyzkoušet nádivku bez vajec a ještě k tomu ve zdravé variantě? Budete určitě mile překvapeni.
5 nejlepších receptů na velikonoční nádivku: Kterou letos upečete?
Hledáte opravdu dobrý recept na velikonoční nádivku? Ať už je kopřivová, špenátová, s medvědím česnekem, s uzeninou či bez - tyhle recepty jsou podle našich čtenářů nejchutnější. A která vede? Samozřejmě ta od babičky.
autor Libchen
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena