Tradiční velikonoční hlavička

Výborný recept pochází z repertoáru televize před mnoha roky a od tehdy ho dělávám na velikonoční svátky.


3.047x
75 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
0.5 lžičkysůl
10 ksžloutek
1 lžičkamajoránka
1 kscibule
10 ksbílek
5 lžicslunečnicový olej
0.1 lžičkymuškátový oříšek
200 gvepřová plec
1 svazekčerstvá petrželka
1 lžičkamletý černý pepř
200 kskuřecí stehno
200 guzené vepřové maso
10 ksvčerejší houska
750 mlvlažný vývar z uzeného masa

podle potřeby

30 gmáslo na vymazání
1 lžícestrouhanka na vysypání
1 lžícestrouhanka na zahuštění

Postup přípravy

Včerejší žemle pokrájíme na kostky a necháme několik hodin volně přeschnout. Zvlášť v osolené vodě uvaříme vepřové plecko nebo kotletu (cca 20 minut) a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm. Dále zvlášť v osolené vodě uvaříme uzené vepřové plecko nebo krkovičku (cca 30 až 35 minut) na středním plameni a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm. Kuřecí stehno uvaříme v osolené vodě (asi 15 minut) a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm.

Mezitím, než se uvaří maso, pokrájíme cibuli na kostky a petrželovou nať nasekáme nadrobno. Cibuli orestujeme na 2 polévkových lžících oleje a necháme vychladnout. Teflonovou dortovou formu o průměru 34 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Můžeme použít jakoukoliv jinou formu. Připravíme si koření - mletý černý pepř, majoránku, muškátový oříšek, očistíme stroužky česneku a prolisujeme.

Na žemle nalijeme 750 ml vlažného vývaru z vaření uzeného masa a necháme 15 minut odstát, aby se vývar vsákl, ale déle ne, aby se žemle nerozmočily. Přidáme žloutky a sůl - opatrně, vývar je už slaný dost, nastrouháme muškátový oříšek, okořeníme směs mletým černým pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Přidáme orestovanou a vychladlou cibuli, posekanou petrželovou nať, nakrájené maso a opatrně celé promícháme, aby se žemle nerozdrobily. Jemně vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a podle potřeby směs zahustíme strouhankou.

Směs na velikonoční hlavičku dáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy, směs ve formě uhladíme a na povrch nalijeme zbylý olej. Pečeme pomalu v troubě cca 50 minut při 170 °C, dokud nebude povrch křupavý a do hnědo-červena. Velikonoční hlavičku necháme ve formě zchladnout a potom odstraníme boky rozevírací formy.

Upečenou velikonoční hlavičku pokrájíme na porce a za tepla podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Za studena hlavičku podáváme s chlebem, rajčaty a zeleninovou paprikou.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční velikonoční hlavička

Zpět na recept