Vzpomínáte na jídla ze školní jídelny, nedělní obědy u babičky nebo oblíbené pochoutky z restaurací za socialismu nebo v devadesátkách? Mnohá z nich zůstala v srdcích i chuťových vzpomínkách celé generace. Pojďte si s námi uvařit pět retro jídel, na která už možná mnozí zapomněli. Přitom je opravdu jde udělat tak, že se budou všem dělat boule za ušima.
Když se řekne československá kuchyně, mohou se nám vybavit hlavně jídla ze školní jídelny a vzpomínky spojené s tácem v ruce ve frontě k okýnku.
Někdo si odnáší doživotní nechuť k některým pokrmům, jiný je zná z maminčiny či babiččiny kuchyně a vzpomíná s nostalgií. Ve své podstatě všechna retro jídla nebývají špatná, jde jen o to, věnovat jim péči, dobré suroviny a správnou přípravu.
-> Oblíbené retro: Jak se dělají plněné papriky a proč se do nich přidává rýže?
Vybrali jsme pro vás pět takových, které stojí za vzkříšení, vaření a servírování. Chutnají totiž báječně!
Domácí sekaná je klasika, která na kráse neztratila ani dnes. Jde o rychlé jídlo, k jehož přípravě není potřeba velkého úsilí, většinu práce obstará rozpálená trouba.
Podává se s bramborovou kaší a kyselou okurkou, ale i s bramborovou lepenicí nebo kysaným zelím a brambory. A dokonalý je k ní také klasický sladkokyselý okurkový salát!
-> Jak na nejlepší domácí sekanou krok za krokem
Klasika školních jídelen s názvem hrachová kaše s cibulkou si zaslouží návrat na výsluní. Obvykle se podává s plátkem uzeného masa nebo opečeným párkem či klobásou. Chybět by neměla ani kyselá okurka.
Hrachovou kaši můžeme jíst i samotnou, s čerstvým chlebem nebo vařeným bramborem. Jde o prosté lahodné jídlo, které zasytí a nikomu neudělá průvan v peněžence.
Pečené nebo dušené hovězí na česneku se špenátem a domácím bramborovým knedlíkem – co může být lepšího?
Dáme-li přípravě masa potřebný čas, projeví se to na chuti omáčky, která prostě každého vystřelí do nebe. Žádné UHO, žádné mohutné zahušťování moukou, jen poctivá práce a trpělivost.
Chlupaté knedlíky s uzeným masem a zelím nenechají nikoho chladným. Chutnají skvěle i bez masa, jen se zelím a dozlatova opečenou cibulkou. Potřeba k jejich přípravě jsou jen čtyři suroviny: mouka, vejce, brambory a sůl.
Chlupaté knedlíky z jedné mísy
Květákový mozeček s bramborem patří mezi jídla, která vynikají jednoduchostí, rychlostí a neskutečnou chutí.
Dříve se oblibou dělal i ve školních jídelnách, protože jde o pokrm s nenáročnou přípravou i náklady (když má ovšem květák sezonu).
Když máme chuť na něco lehkého a snadného, je květák jako mozeček s bramborem a rajčatovým salátem ideální kandidát.
-> Květákový mozeček s vařenými brambory
Recepty na retro jídla, které by vám něměly ujít:
Kuřecí prsa zapečená s broskví a sýrem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena