Není to zcela jistě můj vlastní recept, ale od doby, kdy jsem jej našel a vyzkoušel, jinak už sekanou nedělám. Je výborná a nepraská.
Hodnocení
5.0
/ 5 (2x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek4 stroužky
Vejce2 ks
Cibule2 ks
Rohlík2 ks
Míchané mleté maso1 kg
Podle chuti
Sůl
Majoránka
Kmín
Pepř
Podle potřeby
Mléko
Na potření
Voda
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme mléko vsáknout.
Do mísy dáme maso, nasáknuté rohlíky i s mlékem a promícháme.
Dále přidáme všechny ingredience - prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené menší cibule, majoránku a kmín podle chuti.
Osolíme a opepříme, promícháme a zaprášíme hladkou moukou. Je-li směs řidší, přidáme strouhanku (příště dáme méně mléka). Opět vše promícháme tak, aby se ingredience krásně spojily. Hněteme zásadně rukama, protože právě v tom spočívá celé tajemství úspěchu.
Z pečlivě prohnětené směsi vytvoříme šišku, kterou dáme do pekáčku vytřeného olejem.
Do hrnečku si připravíme studenou vodu a povrch sekané kompletně potřeme vodou.
Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Pak teplotu snížíme na 150 °C a cca 45 minut za občasného podlévání pečeme do křupava.
Skvělá domácí sekaná je vynikající teplá s bramborem či bramborovou kaší, ale i chutná i studená s chlebem.