Pojďte se s námi krok za krokem naučit oblíbenou českou klasiku - domácí sekanou. Chutná za tepla i za studena, s bramborem, chlebem nebo jen tak.
Sekaná je skvělý pokrm, který potěší když se objeví na jídelním lístku. Je ale oblíbený i pro jednoduchost své přípravy. Zvládne ho navíc každý i ten, kdo teprve začíná s vařením.
Sekaná je cenově dostupná a můžete ji snadno připravit i s omezeným rozpočtem. Základem je obvykle mleté maso, vejce a strouhanka či v mléce namočené bílé pečivo. Existuje nespočet variant s různými kořenícími směsmi nebo přísadami jako je cibule, česnek, kapusta, zelenina či bylinky.
Domácí sekaná chutná výborně nejen teplá s bramborovou kaší, ale i studená s chlebem. Je to ideální jídlo k rodinnému obědu, jako pohoštění studených obložených talířů nebo jako svačina na cesty.
Připravíme si následující suroviny, které vyjdou na 6 porcí. Budeme potřebovat 1 kg kvalitního mletého masa, 2 vejce, 2 rohlíky, 1 větší cibuli, 3 - 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránku a kmín. Podle potřeby mléko, olej a strouhanku. Do hrnečku si připravíme také studenou vodu na pomazání a podlévání.
Rohlíky, housku či jiné pečivo nakrájíme na kostičky. Rohlíkové kostičky vsypeme do mísy, zalijeme mlékem a necháme nasáknout.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.