Recept na skotská vejce
1) Příprava surovin.
Na skotská vejce budeme potřebovat 6 vajec, 300 g mletého hovězího a 300 g mletého vepřového masa. Na obalení si připravíme 1 vejce, strouhanku a hladkou mouku. Potřeba bude také sůl, pepř a olej na smažení.
2) V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vložíme vejce a vaříme 6,5 minuty.
Poté vejce přemístíme do studené vody, aby rychleji vychladla a žloutek zůstal lehce tekutý. Vychladlá vejce oloupeme. Musíme pracovat opatrně, jelikož vejce nejsou zcela uvařená.
3) Mezitím v míse promícháme hovězí a vepřové maso, které podle chuti osolíme a opepříme.

4) Masovou směs rozdělíme na 6 kousků a postupně vejce obalujeme.
Půjde nám to snáz, když si budeme průběžně namáčet ruce ve studené vodě a z každého kousku masové náplně nejdříve utvoříme placičku, do které vejce zabalíme.
5) Přichystáme si 3 misky či hluboké talíře a postupně je naplníme hladkou moukou, rozšlehaným vejcem a strouhankou.
Na obalení šesti skotských vajec by nám mělo postačit 1 vejce. Každou kouli postupně obalíme v mouce, vejci a strouhance.
6) V hlubší pánvi nebo kastrolku rozehřejeme dostatečné množství oleje a skotská vejce osmažíme dozlatova. Zabereme nám to zhruba 4 - 5 minut.
Smažená skotská vejce pokládáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Skotská vejce můžeme smažit i ve fritovacím hrnci nebo můžeme udělat dietnější verzi - upéci je v troubě.
7) Skotská vejce chutnají nejlépe čerstvě osmažená a teplá, dokud je žloutek tekutý. Ale lze je jíst i studená.
Skvěle se k nim hodí bramborová kaše, případně pečivo a lístky rukoly.
Skotská vejce a finanční náročnost
Za vejce a mleté maso zaplatíme 121 Kč. Za zbylé suroviny si započítáme zhruba 15 Kč.
Šest skotských vajec tak připravíme za 136 Kč.
Vyzkoušejte také: